SmiLease

Hoeveel kilometer rijd ik per jaar? (1)

dinsdag 26 maart 2024

Tja, dat is best een lastige vraag, maar het is een van de eerste zaken die je dient aan te geven als je een leasecontract wilt aangaan. Het aantal kilometers dat je verwacht te gaan rijden heeft namelijk een belangrijke invloed op het bedrag dat je maandelijks voor je leaseauto gaat betalen. Hoe dit precies zit en tips over hoe je jouw kilometrage goed kunt inschatten, vind je in dit nieuwsbericht. Bij SmiLease werken we niet met kilometerbundels. Rijd je net wat meer kilometers dan je eerst had gedacht, dan betaal je uitsluitend voor de kilometers die je meer hebt gereden. Bij veel andere aanbieders beland je direct in een hogere bundel waardoor je voor alle kilometers met terugwerkende kracht meer moet betalen. 

Bereken jouw benodigde kilometrage

Je kunt je kilometrage inschatten, maar wat is er beter dan een inschatting maken? Juist, meten is weten! Aan de hand van het aantal kilometers dat je in voorgaande jaren gereden hebt, kun je jouw kilometrage berekenen. Hiervoor kun je de volgende zaken gebruiken:

Op de aanschaffactuur van jouw auto vind je de kilometerstand waarmee je de auto gekocht hebt. Kijk wat er nu op de teller staat en haal hier de beginkilometerstand vanaf. Deel dit door de tijd dat je de auto in bezit hebt.

Iedere keer dat je je auto voor onderhoud naar de garage brengt, ontvang je een factuur met daarop de kilometerstand. Aan de hand van twee of meer facturen kun je daarom bepalen hoeveel je ongeveer rijdt. 

Echter, misschien ben je wel verhuisd, van baan veranderd of heeft iets anders ervoor gezorgd dat je recent minder of meer bent gaan rijden of dat binnenkort gaat doen. In dat geval kun je het beste het aantal kilometers dat je meestal per week rijdt bepalen, dit doe je dan keer 52 en dan heb je een redelijke inschatting. Je kunt de volgende dingen meenemen in je berekening:

Hoe reis je naar en van je werk? Doe je dit met de auto, hoeveel dagen doe je dit dan per week? En hoeveel kilometer is een retourtje werk? Werk je altijd op dezelfde plek, of wisselt dit wel eens? Hoe vaak werk je elders, en hoe ver is dit rijden (wekelijks)? Gebruik je je auto ook om klanten te bezoeken? Zo ja, om hoeveel kilometer gaat dit gemiddeld per week? Als het goed is weet je nu hoeveel kilometer je wekelijks aan woon-werkverkeer nodig hebt.

Hoe doe je je boodschappen? Doe je dit met de auto, hoe vaak doe je dit dan per week? En hoeveel kilometer rijd je hiervoor?

Ga je wel eens met de auto op bezoek bij familie en vrienden? Om hoeveel kilometer gaat dit dan wekelijks? En heb je nog andere zaken waarvoor je wekelijks de auto nodig hebt? Bijvoorbeeld de kinderen naar school / sport brengen, hobby's, mantelzorg, o.i.d. Bekijk hiervoor ook om hoeveel kilometer dit wekelijks gaat.

Nu heb je een goed beeld van de kilometers die je min of meer structureel wekelijks maakt. Vermenigvuldig dit aantal met 52. Dan is het nu tijd om te kijken naar de zaken waarvoor je je auto wilt gebruiken die meer incidenteel voorkomen gedurende een jaar. Hierbij kun je denken aan:

Ga je met de auto op vakantie? Zo ja, hoe vaak doe je dit per jaar en om hoeveel kilometer gaat dit ongeveer?

Hoe vaak ga je een dagje of weekendje weg, op jaarbasis bekeken? Hoeveel kilometer denk je hier ongeveer voor nodig te hebben?

Heb je bijvoorbeeld een hobby waar je misschien niet wekelijks maar wel eens per maand de auto voor gebruikt, of zijn er overige zaken die met enige regelmaat terugkomen waarvoor je de auto wilt gebruiken, neem deze dan ook mee in je berekening. 

Tel het aantal kilometers dat je hierboven berekend hebt op bij het aantal structurele kilometers dat je maakt. Je hebt nu een behoorlijk complete inschatting gemaakt van je jaarlijkse kilometrage. Natuurlijk kan er altijd iets veranderen in jouw situatie waardoor het aantal gereden kilometers toch anders uitpakt. Houd de gereden kilometers daarom goed in de gaten. Lijkt het erop dat je het aantal kilometers per jaar dat in je contract staat gaat overschrijden? Neem dan even contact met ons op. Bij kleine verschillen hoeft er doorgaans niets te gebeuren, maar rijd je behoorlijk meer dan verwacht? Dan is het goed om jouw leasetermijn alvast wat te verhogen zodat je niet na afloop van je contract nog een forse rekening hoeft te betalen. Je spaart op deze manier eigenlijk toe naar je eindafrekening.

Bij twijfel liever iets teveel

Twijfel je nog over je jaarkilometrage? Zet dan liever iets hoger in. Je betaalt dan maandelijks misschien achteraf ietsje teveel, maar tot aan 10.000 kilometer per jaar worden minderkilometers gewoon aan je terugbetaald. Kies je bijvoorbeeld voor 12.000 kilometer, maar blijkt dat je eigenlijk maar 10.000 rijdt? Dan worden die 2.000 minderkilometers gewoon aan je terugbetaald. 

Vind je het inschatten van jouw benodigde kilometrage lastig en kun je wel wat advies gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op, we adviseren je graag.

Extra flexibiliteit: occasion lease met flexpakket

Kun je nog wel wat extra flexibiliteit gebruiken, bijvoorbeeld omdat je niet weet hoe lang je nog een auto nodig zult hebben, omdat je binnen enkele jaren over wilt gaan op elektrisch rijden of omdat je over enkele jaren een ruimere/kleinere auto denkt nodig te hebben? Kies dan voor occasion lease met het gratis SmiLease flexpakket. Je kunt je contract na 10 maanden dan beëindigen met een opzegtermijn van twee maanden, om wat voor reden dan ook. Alleen de borgsom zullen wij in dat geval niet terugbetalen, maar aan het vroegtijdig beëindigen van je contract zitten verder geen kosten of voorwaarden verbonden.  

Ik maak veel kilometers, is private lease dan wel voordelig?

Bij private lease betaal je iedere maand een vast bedrag voor het gebruik van je leaseauto en hoef je daarnaast alleen nog te tanken. Hoe meer kilometers je verwacht te rijden, hoe hoger het maandelijkse leasetermijnbedrag zal zijn. Klinkt logisch, toch? Of misschien toch niet. Eigenlijk is dit heel eenvoudig uit te leggen. Hoe meer kilometers een auto op de teller heeft, hoe minder de auto nog waard is. De waardevermindering die ontstaat, wordt verdeeld over de tijd die je een auto leaset. De waardevermindering ligt een stuk hoger als je veel kilometers rijdt. Dit is niet alleen bij private lease zo. Ook als je zelf een auto koopt, zal de waarde van je auto sneller afnemen als je veel kilometers rijdt. Immers, een auto met 100.000km op de teller is minder waard dan een auto met 50.000km op de teller. Daarnaast heeft een auto die relatief veel kilometers maakt gemiddeld gezien meer onderhoud nodig. Zowel vaker een beurt als complexer onderhoud, omdat bij hogere kilometerstanden ook zaken als het vervangen van remblokken/schijven, banden en distributiesets om de hoek komt kijken. Het is dus helemaal niet zo gek dat je maandbedrag hoger ligt als je meer kilometers maakt. Dat private lease niet uit kan als je relatief gezien veel rijdt, is dus absoluut een fabel!

9.4
/ 10
|

Gebaseerd op 721 reviews

IMG 8714 Min
IMG 3118 Min
IMG 2574