SmiLease

Lampjes in het dashboard, wat betekenen ze ook alweer?

donderdag 8 december 2022

  • Nieuws
  • Lampjes in het dashboard, wat betekenen ze ook alweer?

Normaalgesproken zul je ze niet of hopelijk niet vaak zien branden: waarschuwingslampjes in het dashboard van je auto. Stel dat je echter onderweg bent en er opeens wél een lampje oplicht, weet jij dan wat dit betekent en wat je moet doen? Het gros van de weggebruikers blijkt niet of onvoldoende op de hoogte te zijn van de betekenis van waarschuwingslampjes. In dit nieuwsbericht vind je een uitleg van de belangrijkste waarschuwingslampjes.

De kleur van waarschuwingslampjes

Je hebt ze vroeger allemaal moeten leren: waarschuwingslampjes die kunnen oplichten in je dashboard. Tijdens je autotheorie-examen zijn er ook vragen over gesteld, maar inmiddels zou de kennis van de pictogrammen wel eens flink weggezakt kunnen zijn. Je hebt het immers ook zelden nodig, als het goed is. Waarschuwingslampjes kun je in meerdere kleuren tegenkomen en juist die kleur zegt veel over de urgentie van het probleem. Dit zijn de meest voorkomende kleuren:

  • Oranje of geel waarschuwingslampje: er is iets niet goed met een onderdeel van je auto. Je hoeft nog niet direct te stoppen, maar het is verstandig om op zeer korte termijn langs de garage te gaan. Als het even kan is het verstandig om je route te wijzigen en op zoek te gaan naar een garage in de buurt. Tot je daar bent is het verstandig om niet het uiterste van je auto te verlangen; matig je snelheid en blijf op de rechterbaan.
  • Rood waarschuwingslampje: foute boel! Stop direct, tenzij dat niet veilig is. Stop in ieder geval zo snel mogelijk, zet bijvoorbeeld de auto langs de buitenrand van de vluchtstrook en bel direct de pechhulp. Als er een rood lampje gaat branden is het dus noodzakelijk dat je direct handelt.
  • Groen waarschuwingslampje: dat is net zo positief als het klinkt en niets om je zorgen over te maken. Een groen lampje geeft aan dat iets naar behoren werkt en helemaal in orde is. Het is dus geen teken van technische problemen of mankementen.
  • Blauw waarschuwingslampje: brandt het lampje niet oranje, geel, rood of groen, dan heeft het lampje waarschijnlijk een blauwe kleur. Als je bijvoorbeeld het grootlicht aan hebt staan, dan zal er een lampje verschijnen dat lijkt op een lampenkap op z’n zij met links daarvan horizontale lijntjes. Ook het lampje dat aangeeft dat de koelvloeistof op temperatuur moet komen, is blauw. Dit lampje lijkt op een thermometer met golvende lijntjes.

De belangrijkste waarschuwingslampjes

Nu je weet wat de kleuren van lampjes betekenen, kun je ook zonder dat je de betekenis van de lampjes kent waarschijnlijk op de juiste manier handelen. Desalniettemin vind je hieronder nog een overzicht met lampjes en hun betekenis.

Lampjes Def

Deze is makkelijk te herkennen, sommige mensen zien hem ook heel vaak. Dit lampje gaat branden als je brandstofniveau laag is en je zeer binnenkort moet gaan tanken.

Als dit lampje gaat branden, is je oliepeil te laag. Stop direct, peil je olieniveau en vul bij.

Niks gemerkt bij het wegrijden? Je handrem staat er nog op, haal hem er maar gauw af.

Dit is het motormanagementlampje, er is iets niet goed met de motor of brandstofinjectie van de auto. Zo lang hij oranje is, kun je doorrijden, maar ga wel direct op zoek naar een garage.

Dit lampje geeft aan dat er iets niet in orde is met je koeling. Brandt het lampje rood, stop de auto dan direct en check het peil van je koelvloeistof. Is dit te laag, vul dan bij. Is dit niet het geval, bel dan de pechhulp.

Het bandenspanningslampje, je rijdt met onjuiste bandenspanning of er is een band lek. Pomp de banden zo snel mogelijk op of verwissel de lekke band.

Dit lampje geeft aan dat de stuurbekrachtiging niet goed werkt. Je hoeft niet direct te stoppen, maar ga wel op zoek naar een garage.

Dit lampje betekent dat er mogelijk iets niet in orde is met je airbag. Mogelijk werkt de airbag niet goed op het moment dat deze nodig is. Plan daarom zeer binnenkort een bezoekje aan de garage.

Brandt er in jouw auto wel vaak een waarschuwingslampje, sta je vaak bij de garage en ben je dat mogelijk een beetje zat? We hebben nog een ruime voorraad auto's waarvan de waarschuwingslampjes zelden tot nooit branden. Je vindt ze hier.

We hopen dat jouw kennis van waarschuwingslampjes weer een beetje opgekrikt is. Mocht je te maken krijgen met een waarschuwingslampje, kijk dan altijd eerst naar de kleur om de urgentie in te schatten en handel daarnaar. In het instructieboekje van je auto vind je de betekenissen van de waarschuwingslampjes.

9.4
/ 10
|

Gebaseerd op 721 reviews