SmiLease

Occasion leasen of kopen?

donderdag 1 november 2018

Een nieuwe auto of occasion lease?

In een occasion rijdt u gemiddeld gesproken goedkoper dan in een nieuwe auto, dit doordat de afschrijving op nieuwe auto's in de eerste jaren relatief hoog is.

In de laatste paar jaren zijn er relatief minder nieuwe auto’s verkocht. Dit betekent ook dat er minder occasions zijn ingeruild. Occasions zijn daardoor verhoudingsgewijs ietsje duurder dan eerder.

Door de tegenvallende verkopen van nieuwe auto's worden deze met hoge kortingen aan private leasemaatschappijen aangeboden. Door de inkoop met hoge korting en door de stevige concurrentie bieden private leasemaatschappijen nieuwe auto's erg scherp aan, zo scherp dat u bij een occasion miskoop al snel heel veel duurder uit bent.

Het kopen van een occasion mag relatief duur zijn, het leasen van een occasion heeft wel degelijk voordelen. Een occasion kunt u voor een kortere looptijd huren, bijvoorbeeld al voor slechts twee of drie jaren. Daarnaast is leaseprijs natuurlijk lager dan bij een nieuwe auto.

Occasion lease of zelf kopen?

De hoogte van uw autokosten is sterk afhankelijk van de keuzes die u maakt:

 • Kiest u voor een nieuwe auto of voor een occasion?
 • Kiest u voor leasen of kopen?
 • Als u een occasion zelf koopt, hoe voorkomt u dan een miskoop?

Als u kiest voor occasion lease, dan loopt u geen miskoop risico en weet u vooraf precies wat uw autokosten zijn. SmiLease biedt u de volgende mogelijkheden voor occasion lease:

 • Lease van occasions die SmiLease vanuit het eigen wagenpark beschikbaar heeft, klik hier voor het actuele aanbod van occasions van SmiLease 
 • Lease van een occasion die SmiLease speciaal voor u inkoopt: SmiLease zoekt voor u de auto volgens uw specificaties en koopt deze auto in. Dit moet dan wel een "BTW auto" zijn zodat SmiLease de BTW terug kan vragen. Ook moet het een auto zijn van één van de 7 merken waar SmiLease voor gekozen heeft.
IMG 8924 Min
Smilease Afbeelding 3

 

Hoe voorkomt u een miskoop bij het zelf kopen van een occasion?

Bij het kopen van een occasion moet u o.a. letten op:

 • Een logische kilometerstand: door een opzettelijk teruggedraaide kilometerteller kunt u veel teveel voor een auto betalen, dit risico is groter bij import auto’s
 • De schadehistorie: een zware schade verlaagt de kwaliteit van de auto en kan leiden tot onverwachte problemen
 • Een importauto is bij latere verkoop minder waard dan een originele Nederlandse auto
 • De technische staat van de auto: technische problemen leiden al snel tot meer dan € 1.000 kosten

De goedkoopste controle die u kunt doen is de controle bij de Rijks Dienst voor het Wegverkeer, deze controle kost niets. Bij de RDW kunt u o.a. de volgende punten controleren:

 • Vervaldatum van de APK
 • Datum aanvang tenaamstelling: klopt dat met wat de verkoper u vertelt?
 • De uitvoering van de auto die u koopt (afleiden uit bouwjaar, type en BPM bedrag)
 • Of het kenteken klopt met de auto
 • Of de auto wel / niet geregistreerd staat als gestolen
 • Controle of de datum van eerste toelating overeenkomt met de datum van eerste afgifte in Nederland (bij een verschil heeft u waarschijnlijk te maken met een importauto)
 • Of de tellerstand logisch is en wanneer de laatste tellerstand geregistreerd is.

Een betaalde controle kunt u uitvoeren via Autoverleden.nl: u kunt dan bijvoorbeeld een rapport opvragen m.b.t. het schadeverleden van een auto.

De technische staat kunt u beoordelen door de onderhoudsfacturen op te vragen, het laatste APK rapport te bekijken, door de auto zelf goed te bekijken en door een proefrit te maken. Voor de hand liggende aandachtspunten zijn: profiel van de banden, laatste onderhoudsbeurt, oliepeil en de kleur van de olie, kleur van de koelvloeistof, onderhoudsboekjes met een normale onderhoudshistorie, etc. Ook is het goed om te vragen wanneer de distributieset en remblokken/schijven vervangen zijn of moeten worden en of u garantie krijgt. Kijk en luister goed, wat zegt uw gevoel? Lijkt iets te mooi om waar te zijn, dan is het dat vaak ook.

Occasion lease bij SmiLease

Als u kiest voor occasion lease bij SmiLease dan bespaart u ten opzichte van een nieuwe auto vaak minimaal 10 % van de totale autokosten. Bij een korte looptijd kan de besparing auto oplopen tot wel 30 %. Bij lease van een occasion biedt SmiLease u dezelfde zekerheid als bij lease van een nieuwe auto: u loopt geen enkel risico, u krijgt de normale pech-onder-weg hulp, vervangend vervoer is normaal van toepassing etc.

Kijk voor de occasions die wij op dit moment hebben staan bij ons leaseaanbod. Als u ons gericht wilt laten zoeken naar een occasion, dan kunt u dit in de offerteaanvraag aangeven (alleen voor de merken Volkswagen, Skoda, Peugeot, Citroën, Opel, Ford en Nissan). 

9.4
/ 10
|

Gebaseerd op 721 reviews