SmiLease

Private lease consumentenbond

dinsdag 3 maart 2020

Onderzoek Consumentenbond: private lease of kopen

Omdat veel mensen niet weten hoe hoog hun maandelijkse autokosten zijn, heeft de Consumentenbond onderzoek gedaan naar het verschil in autokosten bij kopen of private lease. In het door de Consumentenbond berekende maandbedrag zijn de volgende kosten inbegrepen:

 • motorrijtuigenbelasting (MRB)
 • afschrijving (waardevermindering van de auto) 
 • reparatie en onderhoud
 • vervanging van banden
 • allriskverzekering op basis van 50 % no-claim
 • pechhulp in Nederland en buitenland
 • aanvullende verzekeringen en/of vervangend vervoer in het aanbod
 • rente persoonlijke lening (bij lenen)
 • rentederving op spaargeld (bij kopen van eigen geld)

Conclusies van het onderzoek van de Consumentenbond naar private lease

De vergelijking die door de Consumentenbond gemaakt is, is op basis van een leasecontract van 5 jaar en 6.000 kilometer per jaar. Private lease blijkt in veel gevallen goedkoper te zijn dan kopen, soms tot wel 25%.  

Bij bijvoorbeeld een Ford Focus Trendline blijken de kosten van private lease € 60 per maand lager te zijn dan bij koop met eigen geld, bij koop met geleend geld is private lease voor u zelfs € 100 per maand voordeliger dan zelf kopen.

Bij al de onderzochte auto's bleek private lease aanzienlijk goedkoper te zijn dan het zelf met geleend geld kopen van een auto. Ook als de auto met eigen geld gekocht wordt is private lease nagenoeg altijd goedkoper.

 

Leasemaatschappijen kopen scherp in

Leasemaatschappijen kunnen auto's scherp aanbieden doordat zij met forse kortingen in kunnen kopen. Bij aanschaf van nieuwe auto's ontvangen leasemaatschappijen kortingen tot wel 30 %, daarnaast krijgen leasemaatschappijen kortingen op onderhoud, op reparaties, vervanging van banden etc. Door het casco risico in eigen beheer te nemen besparen leasemaatschappijen daarnaast vaak nog ongeveer 30% op de kosten van de autoverzekeringen. Voor de financiering van wagenparken profiteren leasemaatschappijen van de huidige lage rente waardoor de rentekosten vaak 50% lager zijn dan de rentekosten van een particuliere financiering.

 

De Consumentenbond presenteert de kosten echter te laag

De Consumentenbond geeft duidelijk aan welke kosten wel en welke kosten niet in de berekende maandelijkse kosten opgenomen zijn. Voor de wel opgenomen kosten gaat de Consumentenbond echter uit van niet reëele lage niveau's of van een overeenkomst die niet al de kosten dekt, dit geld zowel voor de kosten bij het zelf kopen als voor de kosten bij private lease. Hierbij enkele voorbeelden:

 • Er wordt uitgegaan van 6.000 km per jaar, dit is een erg laag aantal km dat nagenoeg door niemand gereden wordt (SmiLease gaat uit van minimaal 10.000 km per jaar)
 • De opgegeven meerprijs voor extra km voor een Peugeot 108 bedraagt € 0,069 per km (SmiLease € 0,05)
 • Het gehanteerde eigen risico bij schade is met € 300 hoog (SmiLease veelal € 100)
 • vervangend vervoer wordt aangeboden na 48 uur (SmiLease na 24 uur)
 • vervangend vervoer buitenland is niet inbegrepen (SmiLease wel inbegrepen)
 • de kosten bij voortijdige beëindiging bedragen 35 % (SmiLease 25 %)

Zoals uit het bovenstaande blijkt is het goed om niet alleen naar het gepresenteerde maandbedrag te kijken maar ook naar de daarin opgenomen en kosten en de aangeboden leasecondities. 

SmiLease was in 2006 de eerste aanbieder van private lease in Nederland en heeft dan ook veel ervaring met private lease. Daarnaast heeft SmiLease de bschikking over deskundige medewerkers. Door de combinatie van een scherpe leaseprijs, goede advisering en een leaseovereenkomst die veel kosten dekt, heeft SmiLease de hoogste klanttevredenheid in Nederland.  

 

Gratis advies door deskundige medewerkers

Van SmiLease ontvangt u gratis advies en een inzichtelijke offerte. Ook kijken we graag met u mee naar alternatieven die voor u interessant kunnen zijn. Bij SmiLease kunt u volledig vrijblijvend advies krijgen via e-mail, telefonisch of door een afspraak in te plannen. Belangrijk bij het uitbrengen van een advies zijn de uitgangspunten die voor u van belang zijn. Deze uitgangspunten kunt u vermelden bij het aanvragen van een offerte.

9.4
/ 10
|

Gebaseerd op 721 reviews