SmiLease

Private lease van ANWB - niet wat het lijkt?

dinsdag 28 februari 2023

  • Nieuws
  • Private lease van ANWB - niet wat het lijkt?

Ben jij je aan het oriënteren op private lease? Dan kunnen we ons voorstellen dat je af en toe even door de bomen het bos niet meer ziet. Private lease van verschillende aanbieders laat zich lastig met elkaar vergelijken, omdat veel aspecten per leasemaatschappij verschillend worden ingevuld. Wat is bijvoorbeeld de standaard looptijd van een nieuwe auto, op basis van hoeveel kilometer per jaar wordt er geadverteerd, om welke uitvoering van een auto gaat het en hoe zit het met de leasevoorwaarden? Hierdoor kun je dan ook forse prijsverschillen tussen aanbieders tegenkomen. In dit nieuwsbericht vertellen we meer over ANWB private lease en laten we zien waarom het misschien niet is wat het lijkt.

Looptijd standaard 72 maanden

Het eerste wat opvalt als je kijkt op de aanbodpagina van de ANWB is het feit dat alle auto's worden aangeboden op basis van een looptijd van 72 maanden. Deze looptijd van zes jaar is fors en niet geheel gebruikelijk. Vele andere aanbieders waaronder ook SmiLease werken met een standaard looptijd bij nieuwe auto's van 60 maanden. Bij ANWB private lease heb je ook de keuze om alsnog te gaan voor 60 maanden, maar hiervoor betaal je dan wel tussen de € 25 en € 65 per maand extra, afhankelijk van de auto die je kiest.

Standaard kilometrage tot 5.000km/jaar

Het is belangrijk om vooraf in te schatten hoeveel kilometer je op jaarbasis gaat rijden. Bij SmiLease zien we dat de meeste mensen rond de 10.000 tot 15.000km op jaarbasis rijden. De prijzen op onze website zijn daarom standaard gebaseerd op 10.000km/jaar. De ANWB kiest er echter voor om standaard uit te gaan van maximaal 5.000km per jaar. Dit is behoorlijk ongebruikelijk. Op het moment van schrijven rijdt minder dan 1% van de klanten van SmiLease 5.000 of minder kilometer per jaar. Mocht je meer rijden, dan biedt de ANWB de mogelijkheid om te kiezen voor een kilometerbundel tot 10.000km/jaar voor een meerprijs tussen de € 16 en € 36 per maand, afhankelijk van welke auto je kiest. Overigens: als je je kilometerbundel overschrijdt, al is het maar met één kilometer, dan dien je met terugwerkende kracht voor alle kilometers het hogere tarief te betalen dat hoort bij de hogere kilometerbundel. Dit vinden wij ongehoord, daarom betaal je bij SmiLease alleen een meerprijs voor de kilometers die je meer hebt gereden dan overeengekomen.

Overige trucjes ANWB private lease

De ANWB weet met de lange looptijd en het ongebruikelijk lage kilometrage hun private lease activiteit mooi te adverteren. Los van bovenstaande factoren, gebruikt de ANWB nog andere zaken om de leaseprijs op het eerste gezicht zo laag mogelijk te doen lijken: 

  • Auto's standaard in een zeer kale uitvoering adverteren, zonder de gebruikelijke opties. De ANWB kiest er voor om uitvoeringen te adverteren die niemand kiest. Je kunt opties en pakketten later aanklikken, maar hierdoor komen er wel weer tientallen euro's bij het maandbedrag op.
  • Auto's standaard adverteren in een basiskleur. Dit is niet altijd de kleur waar je op zit te wachten, vaak is het ook unilak. Wil je een mooie metallic lak in een chique kleur, dan moet je ook hiervoor weer in de buidel tasten. 
  • Vervangende auto bij reparatie pas na 72 uur. Moet jouw auto ongepland langer bij de garage blijven, dan dien je zelf vervangend vervoer te regelen. Bij SmiLease heb je al recht op een vervangende auto na 24 uur. 
  • Standaard eigen risico van € 300, ongeacht hoeveel schadevrije jaren je hebt. Bij SmiLease wordt schadevrij rijden beloond en bedraagt je eigen risico slechts € 100 als je meer dan 8 schadevrije jaren hebt. 

Conclusie

Het valt nog niet mee om appels met appels te vergelijken. We kunnen echter uit bovenstaande wel concluderen dat, wil je ANWB private lease goed met SmiLease kunnen vergelijken, je € 100 bij de door de ANWB geadverteerde maandprijs moet optellen. De ANWB gebruikt veel trucjes om de leaseprijzen gunstiger te doen lijken dan dat ze zijn en dat vinden wij niet zo netjes. Kijk en vergelijk dus goed voordat je een keuze maakt! Op de website van SmiLease vind je prijzen die gebaseerd zijn op 10.000km per jaar en meer dan 8 schadevrije jaren. De looptijden variëren tussen de 24 en 60 maanden. Wil je eerlijk advies? Neem dan contact met ons op.

Naar het aanbod