SmiLease

Wanneer APK keuren

maandag 5 februari 2018

Wanneer laat ik mijn auto APK keuren?

Een nieuwe benzine-auto moet na vier jaar voor het eerst APK gekeurd worden. Bij een dieselauto en bij een auto op CNG is dat na drie jaar, deze auto's moeten vervolgens ieder jaar worden gekeurd. Benzineauto’s moeten na de eerste APK-keuring om de twee jaar gekeurd worden tot ze acht jaar oud zijn, daarna moeten ze elk jaar worden nagekeken. 

De auto eerder APK laten keuren

Je kunt je auto al vanaf twee maanden vóór de APK vervaldatum laten keuren. De APK vervaldatum blijft dan hetzelfde, plus 1 of 2 jaar. Wanneer je je auto eerder dan 2 maanden laat keuren, dan wordt de nieuwe datum de datum van de keuring plus 1 of 2 jaar, de volgende APK datum wordt dan in feite vervroegd.

Wanneer krijg je een APK-herinnering?

De APK keuring is een verplichte keuring. Hierbij wordt gekeken of jouw auto voldoet aan de eisen op het gebied van veiligheid en milieu. Zes weken voordat de APK op je auto vervalt, stuurt de RDW je een brief om je te herinneren aan de APK keuringdatum. Je blijft als gebruiker altijd zelf verantwoordelijk voor het op tijd laten keuren van je auto.

Herinneringsbrief APK in je berichtenbox van MijnOverheid

Heb je een berichtenbox aangemaakt op MijnOverheid en heb je aangegeven hierin post van de RDW te willen ontvangen? Dan ontvang je de APK-herinneringsbrief niet per post, maar in deze berichtenbox.

Het kan zijn dat je de APK-herinneringsbrief al via de berichtenbox hebt ontvangen zonder dat je hiervoor bewust gekozen hebt. Dat kan het geval zijn als je voor correspondentie met bijvoorbeeld de Belastingdienst een berichtenbox hebt aangemaakt. Bij het aanmaken van een berichtenbox ontvang je standaard de post van alle deelnemende organisaties in je berichtenbox.

Wil je de post van de RDW toch liever op papier ontvangen? Dan kun je dit bij de instellingen van je berichtenbox op mijn.overheid.nl aangeven.

Wil je per e-mail bericht ontvangen wanneer de APK herinneringsbrief in je berichtenbox zit? Dan kun je dit opgeven door bij mijn.overheid.nl jouw e-mailadres in te voeren.

Boete wanneer APK keuring niet op tijd plaatsvindt

Zonder geldige APK mag je met jouw auto niet op de openbare weg rijden. Je mag alleen nog op de openbare weg rijden op de dag dat je auto voor de APK gekeurd wordt en je mag dan alleen via de kortste route naar de garage rijden waar de APK keuring gepland staat. Als je auto niet op tijd gekeurd wordt dan kan er door de RDW of door de politie een boete aan je opgelegd worden van € 140.

Wanneer 2e herinnering voor de APK?

De RDW stuurt bij het niet tijdig laten keuren van je leaseauto een schriftelijke waarschuwing naar SmiLease. Je wordt vervolgens door SmiLease geïnformeerd over het feit dat jouw auto niet op tijd APK gekeurd is. Wanneer APK keuring alsnog niet op tijd plaatsvindt, kan er zoals genoemd een boete opgelegd worden.

9.4
/ 10
|

Gebaseerd op 721 reviews