SmiLease

Wat tanken, E5 of E10?

woensdag 17 augustus 2022

Regelmatig vragen klanten die hun leaseauto op komen halen welke brandstof zij moeten tanken, E5 of E10? In dit nieuwsbericht vertellen we je wat de verschillen tussen deze twee soorten benzine zijn en waar je op kunt letten.

Wat is het verschil tussen E5 en E10?

Ongelode benzine is ongelode benzine, toch? Nou, niet helemaal. Inmiddels heb je op veel plekken de keuze tussen E5 en E10. De E-aanduiding geeft het maximaal aanwezige percentage ethanol in de brandstof aan. Bij E5 is dit dus maximaal 5%, dit is het soort benzine dat voorheen altijd uit de vulpistolen kwam. Tegenwoordig heb je ook E10, dat dus maximaal 10% ethanol kan bevatten en daarmee minder geconcentreerde benzine is. Met het oog op duurzaamheid wordt pomphouders die meer dan één soort benzine kunnen aanbieden verplicht om de helft van de capaciteit te vullen met E10. Doordat E10 meer ethanol en daardoor minder fossiele brandstof bevat, zou dit iets beter zijn voor het milieu. Ethanol wordt namelijk geproduceerd uit plantaardige (rest)producten.

Wat is beter om te tanken, E5 of E10?

Dat is nog best een lastige vraag. Voor wat betreft het milieu zou je zeggen dat E10 de beste keuze is. Toch is dit nog maar de vraag, de productie van ethanol is ook niet uitstoot-vrij. Daarnaast kun je op een liter E5 net iets verder rijden dan op een liter E10 omdat E5 geconcentreerder is. Verder kan E5 voor sommige, met name oudere auto’s beter zijn omdat onderdelen van oudere auto’s niet altijd bestand zijn tegen het hoge percentage ethanol in E10. Dit kan namelijk aluminium, slangen en afdichtingen aantasten. We hebben het dan wel over auto’s van zo’n twintig jaar en ouder. Nieuwe auto’s zijn normaalgesproken wel bestand tegen een hoger percentage ethanol.

Kan ik E5 en E10 door elkaar tanken?

Ja, dit is mogelijk. Bij de meeste auto’s is dit geen probleem. Heb je een oudere auto van zo’n twintig jaar of ouder, check dan eerst of deze bestand is tegen E10. Grofweg kun je zeggen dat auto’s van voor 2000 niet geschikt zijn voor E10, maar ook hierop zijn weer uitzonderingen.

Welke benzine moet ik tanken met mijn private leaseauto?

Rijd je in een private leaseauto van SmiLease, dan zul je altijd in een relatief jonge of zelfs nieuwe auto rijden. Bij de productie van jonge en nieuwe auto’s is rekening gehouden met het hogere percentage ethanol in brandstof. De onderdelen zijn hierop aangepast en je kunt dan ook prima E10 tanken. E5 mag ook, maar dat is niet verplicht. Overigens staat Euro95 gelijk aan E10 en Euro98 aan E5. In het buitenland kun je nog wel eens E85 tegenkomen, dit is benzine met maar liefst 85% ethanol. Gooi dit niet in de tank van je auto, daarvoor is deze niet gemaakt. Heb je toch E85 getankt, bel dan de pech onderweg hulp voor advies en overleg voordat je weer vertrekt.

9.4
/ 10
|

Gebaseerd op 721 reviews