SmiLease

Winter-, zomer- of all-seasonbanden?

vrijdag 7 december 2018

 • Nieuws
 • Winter-, zomer- of all-seasonbanden?

Winterbanden, zomerbanden of all-seasonbanden?

U bent niet de enige die zich afvraagt wat nu de beste keuze is. Veel automobilisten stellen de vraag wanneer ze voor welke band moeten kiezen en wat de aandachtspunten zijn. Gelukkig is hier veel onderzoek naar gedaan, bijvoorbeeld door de uitgever van Autoweek en door de ANWB met de ANWB winterbandentest. Wij gaan daarom niet het wiel nog eens uitvinden, maar zetten de belangrijkste informatie voor u op een rijtje. 

Bij de verschillende keuzes is van belang:

 • veiligheid in de zomer, de winter, op droge wegen en op natte wegen
 • de hoeveelheid geluid die banden maken
 • de rolweerstand en daarmee de brandstofkosten
 • de extra kosten van een set winterbanden.

Veiligheid en bandenkeuze 

Naast de ANWB en Autoweek hebben ook de Consumentenbond en de Zwitserse Touringclub onderzoek gedaan. De belangrijkste conclusies uit de diverse onderzoeken zijn:

 • vanuit veiligheidsoogpunt is het kiezen voor een set winterbanden en een set zomerbanden de beste oplossing
 • echter: de all-seasonbanden van Vredestein (Quatrac 5) en Michelin (CrossClimate) benaderen in de winter de kwaliteit van winterbanden en in de zomer de kwaliteit van zomerbanden 

Belangrijkste gevonden testresultaten:

 • de remweg van winterbanden is in de sneeuw 50 % korter dan die van zomerbanden
 • in de zomer is de remweg van winterbanden echter 50 % langer dan die van zomerbanden
 • all-season banden van Vredestein en Michelin verliezen het echter maar met een verschil 5 - 10 % van winterbanden en zomerbanden. 
Autobanden

 

Conclusie en advies

Het veiligste blijft het kiezen voor een set zomerbanden en winterbanden en het exact op de juiste momenten wisselen van deze sets. Te vroeg of te laat wisselen verlaagt uw veiligheid.

De aanschaf van winterbanden brengt extra kosten met zich mee.  De kosten van een set winterbanden met velgen inclusief 2 x per jaar wisselen en inclusief opslag bedragen ongeveer € 15 - € 20 per maand. Zonder wisselen en opslag bedragen de kosten ongeveer € 6 per maand.

Als u niet naar Duitsland of wintersportgebieden gaat en als u in de winter niet intensief van u auto gebruik hoeft te maken, dan adviseert SmiLease u om vanuit kostenoogpunt ook in de winter op zomerbanden te blijven rijden. Als u vervolgens tijdens winterse omstandigheden uw snelheid aanpast en de afstand tot uw voorligger vergroot dan bereikt u nagenoeg hetzelfde effect als wanneer u voor winterbanden gekozen zou hebben.

Als u 's winters best veel rijdt of als u af en toe ook naar Duitsland gaat, maar u gaat niet met uw auto naar wintersport gebieden, dan zijn de all season banden van Vredestein en Michelin een goed alternatief voor winterbanden.

Als u intensief van uw auto gebruik maakt en ook met uw auto op wintersport gaat dan kunt u het beste kiezen voor het gebruik van een set zomer- en winterbanden.

Feitjes over winterbanden:

 1. Winterbanden produceren meer geluid dan zomerbanden.
 2. Winterbanden slijten sneller dan zomerbanden.
 3. Het brandstofverbruik is bij het rijden op winterbanden iets hoger dan bij het rijden op zomerbanden.
 4. Als u naar wintersportgebieden gaat dan moeten uw winterbanden wettelijk een minimale profieldiepte van 4 mm hebben.
 5. In o.a. Duitsland moet u tijdens winterse omstandigheden op winterbanden rijden.
 6. Alleen op de 2 aangedreven wielen winterbanden monteren is ronduit gevaarlijk, uw auto kan zich dan onvoorspelbaar gaan gedragen op de weg.
 7. Rij niet met te zachte banden: met zachte banden is de remweg van uw auto aanzienlijk langer en het risico op aquaplaning aanzienlijk hoger.
9.4
/ 10
|

Gebaseerd op 721 reviews