SmiLease

Zomerse hitte, tips om jouw auto koel te houden

dinsdag 19 juli 2022

  • Nieuws
  • Zomerse hitte, tips om jouw auto koel te houden

De afgelopen dagen hebben we te maken gehad met behoorlijk extreme hitte. Op zulke dagen doe je waar mogelijk rustig aan en let je erop dat je voldoende drinkt. Toch zal je ook gewoon je verplichtingen hebben op zo'n dag en wellicht moet je daarvoor met je auto op pad. In dit nieuwsbericht geven we je tips over hoe je dat het beste aan kunt pakken. 

Goed om te weten: in een auto met een binnentemperatuur van 35 graden reageer je gemiddeld 20% trager dan in een auto met een binnentemperatuur van 25 graden. De binnentemperatuur beïnvloedt dus zeker de rijveiligheid. 

Voorkomen is beter dan genezen - zorg dat je auto zo min mogelijk opwarmt

Heb je een (ondergrondse) parkeergarage? Perfect! In dat geval heb jij weinig aan de tips om opwarming van de auto zo goed mogelijk te beperken. Staat jouw auto wel gewoon op de oprit, aan de straat of in een parkeervak? Dan loont het zeker om te kijken hoe je opwarming van je auto kan beperken. 

  1. Parkeer je auto zo mogelijk in de schaduw. Dit kan al een behoorlijk aantal graden schelen. Let wel op dat gedurende de dag de positie van de zon verandert. Waar 's ochtends schaduw is, is 's middags vaak zon. Verzet de auto daarom zodra deze toch weer in de zon komt. 
  2. Gebruik zonwerend folie. Dit folie leg je normaalgesproken onder de voorruit op het dashboard. De ADAC (Duitse tegenhanger van de ANWB) heeft echter een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat zonwerend folie veel efficiënter is als deze op de voorruit ligt. Het dashboard absorbeert veel warmte en kan soms wel 60 graden worden. Even je voorruit bedekken om dit te voorkomen loont dus zeker. Vergeet ook niet je achter- en zijruiten te bedekken.
  3. Ook de lakkleur van je auto heeft invloed op hoe warm de auto wordt. Een witte, lichtgele, zandkleurige of andere lichtgekleurde auto blijft gemiddeld zo'n vier graden koeler dan een donkere auto. Je kunt hier eventueel rekening mee houden bij het uitkiezen van een auto.

Tips voor tijdens je rit

Je hebt geprobeerd de auto zo koel mogelijk te houden. Hieronder vind je een aantal tips voor tijdens je rit.

  1. Je staat bijna op het punt om te vertrekken. In een goed geventileerde auto is klimaatbeheersing eenvoudiger. Zet daarom vijf minuten voor je vertrekt nog even de autoramen open. Zo heeft de airco of climate control het straks makkelijker om je auto te verkoelen en belast je het systeem wat minder extreem.
  2. Houd tijdens het gebruik van airco of climate control ramen dicht, anders haal je weer warme lucht binnen en krijgen de systemen de temperatuur onvoldoende naar beneden. 
  3. Keep rollin', oftewel voorkom stilstaan. Rijwind koelt de auto af en als je stilstaat zal de zon alleen maar harder inbranden. Probeer files daarom te vermijden en probeer tijdens een pauzestop in de schaduw te parkeren.
  4. Lekker hè, zo'n koude luchtstroom. Pas wel op en zorg ervoor dat de temperatuur in je auto hooguit vijf graden koeler is dan de buitentemperatuur. Grotere verschillen kunnen voor duizeligheid en andere nare klachten zorgen als je uitstapt.
  5. Zet de airco tien minuten voor je op je bestemming aankomt uit. Huh? Ja echt! Zo droogt het systeem mooi op en voorkom je condensvorming in de installatie die tijdens het stilstaan van je auto schimmelvorming kan veroorzaken. 

We hopen dat je met deze tips comfortabel van A naar B kunt. Vergeet natuurlijk ook niet voldoende water mee te nemen. Een paraplu is ook erg handig voor het geval je ergens moet uitstappen of stil komt te staan, hieronder kun je buiten de auto schuilen voor de zon. 

9.4
/ 10
|

Gebaseerd op 721 reviews