SmiLease

Blogs van collega's week 6 - Sjouke

dinsdag 24 mei 2022

Wat kost jouw auto per maand? Graag reken ik het voor je uit!

In mijn familie- en vriendenkring merk ik dat autobezitters eigenlijk altijd de kosten van de eigen auto onderschatten. Autorijden in Nederland is geen goedkope hobby. De grootste kostenpost is na de kosten van de eigen woning (huur/hypotheek) een auto.

Van jongs af aan reken ik eigenlijk alles door en bekijk ik waarop geld valt te besparen. Voor mijn vrouw soms vermoeiend, maar bij een financieel administratief bedrijf als SmiLease wel handig. Bij SmiLease calculeer ik de leaseprijzen van de auto’s.

Benieuwd hoe je dit zelf kunt doen? Zet dan de volgende kostenposten op een rijtje.

Afschrijvingskosten zijn bij jonge occasions en nieuwe auto’s de belangrijkste kostenpost. De totale afschrijving van een auto is het verschil tussen de aanschafwaarde van de auto en restwaarde bij verkoop van die auto.

Deze waarden hangen af van het merk en model van de auto die je wenst, de kilometerstand en de leeftijd. Gemiddeld neemt de waarde van een auto jaarlijks tussen de 10% en 20% af. Voor het bepalen van restwaardes maak ik gebruik van ANWB Koerslijsten en historische data bij SmiLease.

Ik hoor geregeld bij familie en vrienden dat ze weer eens pech hebben met de auto. Natuurlijk heeft de ene auto meer technische problemen dan de andere, maar gemiddeld zijn onderhoudskosten per merk en model na te gaan.

Via meerdere websites kun je hier inzicht in krijgen, bijvoorbeeld via de website van Autoweek. Op basis van het aantal kilometers dat en de auto die je rijdt krijg je inzicht in de onderhoudskosten van jouw auto.

Sleutel je zelf aan jouw auto? Super, want daardoor bespaar je flink op de onderhoudskosten. Private lease of het kopen van een nieuwe auto is hierdoor voor jou al snel minder interessant.

Veel autobezitters hebben voor pechhulp onderweg een lidmaatschap bij de ANWB. Neem ook deze autokosten mee in de berekening.

De hoogte van de wegenbelasting is afhankelijk van de provincie waarin je woont, het brandstoftype en het gewicht van de auto. De hoogte kun je berekenen via de website van de Belastingdienst.

De verzekeringskosten worden sterk bepaald door het aantal schadevrije jaren dat je hebt. Daarnaast van het soort verzekering dat je wenst af te sluiten. Bij een jonge occasion of een nieuwe auto kies je vaak voor een all-risk verzekering. Heb je een wat oudere auto dan kun je beter een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) afsluiten. Via diverse websites kun je op basis van jouw gegevens de hoogte van de verzekeringspremie berekenen.

Moet je ook rentekosten meenemen in het kostenplaatje van een auto? Ik vind van wel, tenzij je geen enkele schuld meer hebt en de auto met spaargelden betaalt.

Als je een auto aanschaft en hiervoor een lening afsluit moet je rekening houden met een hoger bedrag aan rentekosten.

De brandstofkosten zijn per auto sterk verschillend. Het is goed om vooraf de verbruikscijfers mee te nemen in je kostenoverzicht. Nieuwe auto’s zijn vaak zuiniger dan oudere auto’s.

Elektrisch rijden voordeliger?

Momenteel hebben autobezitters veel aandacht voor de hoge brandstofkosten. Dit merk ik aan het aantal aanvragen voor elektrische auto’s. De autobezitter wil iets doen aan de hoge brandstofprijs. De meest voor de hand liggende oplossing: elektrisch gaan rijden. Zeker nu de overheid dit met een subsidie stimuleert.

De autobezitter staat naar wat ik merk onvoldoende stil bij de hoge aankoopprijzen van elektrische voertuigen en het risico van waardedaling als gevolg van technische vernieuwingen. Voor meer informatie hiervoor verwijs ik naar ons bericht: Tips bij de keuze voor een elektrische auto.

Auto privé leasen of kopen

Als je ten slotte inzichtelijk hebt wat jouw huidige auto per maand kost dan kun je deze maandelijkse kosten vergelijken met de all-in leaseprijzen van SmiLease. Daarna kun je een afweging maken tussen het leasen of kopen van een auto.

Ben je benieuwd wat jouw auto per maand kost? Of twijfel je tussen het kopen of leasen van een auto? Laat het mij, of mijn collega’s, vooral weten. Je bent van harte welkom om in onze showroom langs te komen voor een gratis adviesgesprek.

sb@smilease.nl

Blog Sjouke (1)