SmiLease

Auto-schaarste en hoge prijzen

vrijdag 15 april 2022

Hoe zit het nu precies met de automarkt?

Er is al een behoorlijke tijd een hele hoop gaande in autowereld. Zoals bij velen bekend waren het eerst de chiptekorten en gooit nu de oorlog in Oekraïne roet in het eten. De levertijden van nieuwe auto's zijn flink opgelopen, er heerst schaarste. Mensen die recent een auto besteld hebben, moeten misschien wel een jaar wachten tot ze ein-de-lijk in hun nieuwe bolide de weg op kunnen. In dit bericht lees je meer over de huidige situatie op de automarkt – gloort er licht aan het einde van de tunnel?

De huidige situatie op de automarkt kent eigenlijk drie hoofdoorzaken:

Door de pandemie gingen veel mensen gingen thuiswerken, de vraag naar elektronische apparaten nam toe en waar elektronica is, zijn chips. Er was hierdoor meer vraag naar chips dan fabrikanten aankonden en er ontstond een chiptekort. Autofabrikanten kregen zo te maken met enorme achterstanden in de productie van nieuwe auto's. De productie van nieuwe auto’s blijft last ondervinden van het chiptekort en naar verwachting zal dit tot en met 2023 nog het geval blijven.

De oorlog bemoeilijkt de toelevering van bepaalde onderdelen. Zo is Oekraïne de voornaamste leverancier van kabelbomen voor Europese autofabrikanten. De toelevering hiervan is nu vrijwel volledig gestopt en dit zorgt voor grote vertraging in het productieproces van nieuwe auto’s. Naar verwachting zouden er in Europa in de eerste helft van 2022 zomaar eens 700.000 nieuwe auto’s minder geproduceerd kunnen worden. Wanneer de problematiek in het land is opgelost, is nog afwachten.

Grondstoffen worden steeds schaarser en daardoor steeds duurder. Dit beïnvloedt de beschikbaarheid van nieuwe auto's en drijft de prijs op. Het tekort aan nieuwe auto’s werd enigszins opgevangen door de verkoop van occasions, maar deze zijn inmiddels ook schaars en duurder geworden. In februari 2022 lag de gemiddelde prijs voor een occasion maar liefst 14% hoger dan in februari 2021.

Nog steeds een ruime voorraad bij SmiLease

Dat er licht gloort aan het einde van de tunnel kunnen we helaas nog niet zeggen. Bij SmiLease proberen we zo goed als dat lukt te blijven inkopen, maar kijken we wel goed naar de prijs en de kwaliteit. We willen onze standaard hoog houden en de prijzen eerlijk en scherp. Op dit moment hebben we nog meer dan honderd auto’s op voorraad en kunnen we snel leveren.

Occasion lease als overbrugging

We willen de occasion-koper een kleine waarschuwing meegeven. Door de schaarste wordt eigenlijk alles verkocht waar maar vier wielen en een stuur opzitten. Dit betekent dat er misschien ook auto’s de particuliere markt opgedrukt worden die eigenlijk niet particulier verkocht zouden moeten worden, en dat tegen absurd hoge prijzen. Kijk dus kritisch naar de auto waar je mogelijk in geïnteresseerd bent. Twijfel je of vind je het risico te groot? Dan kun je ook kiezen voor private lease. Je hebt in dat geval geen miskoop- en onderhoudsrisico. Private lease kan verder een goede oplossing zijn ter overbrugging tot de automarkt weer hersteld is. Bij SmiLease kun je bijvoorbeeld occasions uit het eigen wagenpark leasen voor een periode van twee of drie jaar. Mocht private lease je tegen die tijd inmiddels zo goed bevallen dat je eigenlijk niet meer terug wilt naar koop, dan ben je natuurlijk van harte welkom om klant te blijven :)

9.4
/ 10
|

Gebaseerd op 721 reviews

IMG 1274 Min
IMG 1713
IMG 2828