woensdag 21 december 2022
Uit de jaarlijkse private lease monitor van onderzoeksbureau Growth from Knowledge blijkt dat 54% van de Nederlanders geen idee heeft van wat de hoogte van hun maandelijkse autokosten is. De resterende 46% die aangeeft wel op de hoogte te zijn van de autokosten, schat deze veelal te laag in. Hoewel de onwetendheid misschien geen goed gegeven is, vinden wij deze wel heel begrijpelijk. Autokosten zijn namelijk behoorlijk versnipperd en ze bestaan uit zowel vaste als variabele kosten. In dit nieuwsbericht lopen we er even doorheen.
Dat autokosten niet uitsluitend bestaan uit de aanschafprijs van de auto is bekend. Welke kosten verder vallen onder de maandelijkse kosten en wat de hoogte van deze kosten is, kan best lastig in te schatten zijn.
Enkele zaken zijn min of meer vast. Hierbij kun je denken aan de wegenbelasting en de kosten voor je verzekering. Als je lid bent van bijvoorbeeld de ANWB zul je hier ook maandelijks een vast bedrag voor betalen. Daarnaast hebben de meeste auto’s jaarlijks een onderhoudsbeurt nodig. Deze kosten van de basisbeurt zijn ook min of meer vast.
Variabele kosten zijn lastiger in te schatten. Onder variabele kosten vallen bijvoorbeeld je brandstofkosten. Als je weet hoeveel kilometer je doorgaans maandelijks rijdt en hoeveel kilometer jouw auto op een liter kan rijden, is dit eenvoudig te berekenen. Onderhoudskosten maken niet alleen deel uit van de vaste kosten, ook van de variabele kosten. Rijd je veel, dan zul je meer remblokken/-schijven, banden, distributieriemen etc. verslijten.
Verder zijn er nog de afschrijvingskosten. Afschrijvingskosten worden veelal vergeten, maar je auto wordt naarmate hij ouder wordt en de kilometerstand oploopt wel degelijk minder waard. De afschrijving is het verschil tussen het aankoopbedrag van de auto en het bedrag dat je nog voor de auto terugkrijgt op het moment dat je hem verkoopt. Het is verstandig om een bedrag zo hoog als de afschrijving opzij te zetten, zodat je na verkoop van jouw oude auto de opbrengst samen met jouw spaarpotje kunt gebruiken om een andere auto aan te schaffen. Leasen kan natuurlijk ook, in dat geval hoef je géén eigen investering te doen. Een nieuwe auto schrijft in de eerste jaren relatief meer af dan in latere jaren. Het is dan vaak ook ongunstig om een nieuwe auto na enkele jaren alweer te verkopen.
Als laatste moet je de rente niet vergeten. Doordat je je spaargeld steekt in een andere auto, brengt dit op de bank geen rente meer op. Op dit moment is de rente historisch laag, maar dit kan veranderen. Koop je de auto met geleend geld, dan zul je hierover rente moeten betalen. In dat geval horen deze kosten ook bij jouw autokostenberekening.
Goed nieuws, je hoeft deze kosten echt niet helemaal zelf uit te zoeken en op een rijtje te zetten. De ANWB heeft een hele handige autokostencalculator. Vul het kenteken van je auto in, wanneer je hem gekocht hebt, wat hij gekost heeft, met welke kilometerstand, hoe lang je erin wilt rijden, hoeveel kilometers je jaarlijks maakt en in welke provincie je woont. Je krijgt een mooie, gespecificeerde berekening van jouw maandelijkse kosten én de kosten per kilometer.
In de meeste gevallen is private lease van SmiLease een geduchte concurrent van zelf kopen. Vergelijk maar eens de autokosten van de ANWB-calculator en onze leaseprijzen. Hiervoor dien je wel de brandstofkosten uit de berekening te halen. De Nissan Micra kost bijvoorbeeld als je deze zelf aanschaft € 379 per maand. De SmiLease all-in leaseprijs bedraagt slechts € 339,-! Naast het feit dat je geen eigen investering hoeft te doen, heb je bij private lease ook geen onderhouds- en restwaarderisico. Ook zijn pechhulp en vervangend vervoer bij schade en pech bij SmiLease inbegrepen, zowel in binnen- als buitenland. Je hoeft alleen nog maar te tanken! Hier vind je ons aanbod.
Gebaseerd op 721 reviews