SmiLease

Trekhaken en kogeldruk

woensdag 24 maart 2021

Het mooiere lenteweer dient zich aan, het perfecte moment om lekker eropuit te gaan met de fiets! Wilt u een fietstochtje in een andere omgeving plannen, dan biedt een fietsendrager uitkomst. Maar hoe zit het precies met trekhaken, fietsendragers en kogeldruk? U leest het in dit nieuwsbericht.

 

Trekhaken

Wekelijks verlaten vele nieuwe en jonggebruikte auto’s onze showroom. Auto’s met een standaarduitrusting, wat completere auto’s en ook auto’s bomvol luxe opties. Het is maar net hoe de klant het wenst. Wat een auto echter nooit standaard heeft, maar waar wel veel om gevraagd wordt, is een trekhaak. Ideaal voor een aanhanger, caravan of een fietsendrager.

 

Trekgewicht

Iedere auto die in Nederland de weg op gaat, heeft een maximaal trekgewicht. Het maximale trekgewicht staat voor het maximale aantal kilo’s dat de trekhaak mag trekken en is terug te vinden op de achterkant van de kentekencard. Het trekgewicht is te onderscheiden in maximaal geremd gewicht (aanhangwagen met remmen) en maximaal ongeremd gewicht (aanhangwagen zonder remmen). 

Momenteel heeft SmiLease bijvoorbeeld de Ford Fiësta Titanium X als actiemodel, onze acties vindt u hier. Deze auto heeft een maximaal trekgewicht (geremd) van 1.000 kg. Dit is genoeg voor een aanhanger of een kleinere caravan.

 

Kogeldruk en fietsendrager

Bij SmiLease krijgen wij vaak de vraag of er een trekhaak gemonteerd kan worden voor de fietsendrager. Dit is bijna bij iedere auto mogelijk. Je zou verwachten dat bij een Ford Fiësta die een caravan van 1.000 kg mag trekken, een fietsendrager met twee fietsen ook geen probleem moet zijn. Toch zegt het trekgewicht niet altijd iets over de kogeldruk.

De kogeldruk is, zoals het woord al zegt, de druk die van bovenaf op de kogel mag worden uitgeoefend. In het geval van de Ford Fiësta bijvoorbeeld, bedraagt de maximale kogeldruk 65 kg. Voor 2 gewone fietsen en een fietsendrager vormt dit geen probleem. Een gewone fiets weegt gemiddeld 15-20 kg en een fietsendrager ongeveer 15 kg.

Tegenwoordig zijn er echter steeds meer mensen die gebruik maken van een elektische fiets. Deze fietsen zijn natuurlijk wat zwaarder dan gewone fietsen en daardoor kan de kogeldruk sneller een probleem vormen. De gemiddelde elektrische fiets weegt ongeveer 24 kg. 2 elektrische fietsen (2x 24kg) en een fietsendrager (15kg) blijven samen (63 kg) net onder de maximale kogeldruk van de trekhaak van de Ford Fiësta. Hieruit blijkt dat het belangrijk is om vooraf te kijken of de auto die u op het oog heeft voldoende kogeldruk heeft. Ook blijkt dat een ruim trekgewicht niet altijd een garantie is voor voldoende kogeldruk.

 

Aanbod SmiLease

Bij veel populaire auto’s overschrijden 2 elektrische fietsen en een fietsendrager al snel de maximale kogeldruk van de auto. Hieronder vindt u een lijst met populaire modellen en hun maximale kogeldruk:

   Merk en type       Max. Kogeldruk   
   Ford Fiësta    65 kg
   Ford Focus    90 kg
   Ford Puma    75 kg
   Citroën C3 (2013-2016)       46 kg
   Citroën C3 (2016-heden)       26 kg
   Citroën C4 Cactus (2014-2018)       55 kg
   Citroën C4 (2021-heden)    61 kg
   Peugeot 208 (2014-2019)    46 kg
   Peugeot 208 (2019-heden)    55 kg
   Peugeot 2008 (2015-2019)    53 kg
   Peugeot 2008 (2019-heden)    48 kg
   Peugeot 3008     80 kg
   Opel Corsa    55 kg
   Opel Grandland X    70 kg
   Nissan Micra    75 kg
   Nissan Juke    75 kg
   Nissan Qashqai    100 kg
   Volkswagen Polo    50 kg
   Volkswagen T-Cross    55 kg
   Volkswagen T-Roc    80 kg
   Skoda Fabia    50 kg
   Skoda Rapid    50 kg
   Skoda Octavia    75 kg

 

Advies 

Wanneer het totale gewicht van uw elektrische fietsen en fietsendrager dichtbij, of zelfs over de maximale kogeldruk komt, is het goed om kijken waar u op gewicht kunt besparen. Is uw accu uitneembaar? Dit scheelt al snel 3 kg per fiets. Ook kunt u andere accessoires zoals fietstassen e.d. verwijderen om zo het gewicht naar beneden te brengen. Bij het uitzoeken van een geschikte fietsendrager is het gewicht van uw fiets(en) ook belangrijk om rekening mee te houden.

Komt u er niet helemaal uit? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag. 

9.4
/ 10
|

Gebaseerd op 721 reviews