SmiLease

Zo bespaar jij € 120 per uur met je rijstijl

dinsdag 28 februari 2023

Ben jij van het snel optrekken en is jouw tweede naam Piet Plankgas, of ben je juist een rustige rijder en rijd je heel bewust? In dat laatste geval kun je wel eens bijna even snel zijn en ben je mogelijk een stuk voordeliger uit. Autoweek heeft in het kader hiervan een mooie test uitgevoerd. Hieronder kom je te weten wat 'de prijs van haast' is. 

Wat win je met een pittige rijstijl?

In Nederland gelden behoorlijk wat snelheidsbeperkende maatregelen: overdag maximaal 100 km/h, veel traject- en andere controles. Toch is er nog altijd een duidelijk verschil in rijstijl te bemerken, vergelijk bijvoorbeeld de automobilisten op de linkerbaan met die op de rechterbaan. Een wereld van verschil. 

Maar wat win je nu eigenlijk echt met een pittige rijstijl? Autoweek zocht het uit! In onderstaande tabel zie je de resultaten van twee identieke ritjes, waarbij de ene keer rustig is gereden en de tweede keer juist heel pittig. 

En wat blijkt, door enorm gehaast te rijden heeft men slechts twee minuten 'gewonnen', maar lagen de benzinekosten wel € 4,13 hoger. Dat is een duur grapje voor slechts twee minuten. Dat gaat om ruim € 120 per uur tijdswinst! En dan hebben we het nog uitsluitend over hogere brandstofkosten, nog niet over kosten die ontstaan als gevolg van een zwaardere belasting en meer slijtage. 

Bijkomende kosten van gehaast rijden

In bovenstaand voorbeeld is alleen rekening gehouden met de brandstofkosten. Hieronder vind je andere zaken die direct dan wel indirect zorgen voor extra kosten als je gehaast autorijdt. 

  • Remblokken en -schijven: als je gehaaster rijdt, zul je harder optrekken, maar ook meer moeten remmen. Hierdoor slijten je remblokken- en schijven harder dan het geval is als je rustig optrekt, ver vooruitkijkt en goed anticipeert.
  • Banden: ook weer een open deur, maar als je agressief rijdt, zul je vele malen vaker een setje nieuwe banden nodig hebben. Niet goed voor het milieu, maar ook zeker niet voor de portemonnee.
  • No-claimkorting: deze factor is wat indirecter, maar bij gehaast rijden in de kans op een (schuld)schade groter. Op het moment dat je je autoverzekering aanspreekt door een schuldschade te claimen, heeft dit een negatieve invloed op je no-claimkorting waardoor je maandelijks meer verzekeringspremie dient te betalen.

Overige zaken die ongeacht je rijstijl goed zijn om in de gaten te houden

Ook al rijd je rustig en voorzichtig, als je bandenspanning te laag is, zul je meer brandstof verbruiken en zullen je banden sneller slijten. Houd daarom in de gaten of je bandenspanning correct is! Hoe hoog de bandenspanning precies dient te zijn, kun je terugvinden in de instructieboekjes of app van je auto. Voor de banden van een personenauto ligt de aanbevolen luchtdruk vaak tussen de 2,0 en 2,5 bar.  

Olie is voor de motor van de auto wat bloed is voor je lichaam; zonder gaat gewoon niet en door te weinig ontstaat er ernstige schade. Check daarom regelmatig je oliepeil en vul bij als dit onvoldoende is. 

Geef oververhitting geen kans en zorg ervoor dat jouw auto altijd voldoende koelvloeistof heeft om de motor af te koelen. Zo voorkom je interne schade. 

Rijd je in de winter op winterbanden? Let dan goed op het wisselmoment. Winterbanden zijn onder niet-winterse omstandigheden minder veilig dan zomerbanden. Daarnaast maken ze meer lawaai en hebben ze meer rolweerstand, waardoor het brandstofverbruik met winterbanden hoger ligt. Wissel dus pas naar winterbanden als de weersomstandigheden dat verlangen. Grofweg kun je aanhouden dat het tijd is om te wisselen als de temperaturen onder de zeven graden duiken. Wordt het weer warmer, wissel dan zo snel mogelijk terug naar zomerbanden. 

Als laatste is een rustige, ontspannen rijstijl niet alleen beter voor je auto en het milieu, het is ook gewoon beter voor jou als bestuurder. Je komt uitgeruster aan op bestemming, het geeft veel minder stress en het maakt je hoofd leeg. Dus aan alle Piet Plankgassers: vertrek op tijd en doe het rustig aan.

9.4
/ 10
|

Gebaseerd op 721 reviews