SmiLease

Nieuw bedrijfspand

vrijdag 1 januari 2021

Wat vooraf ging: knap werk door deskundige bouwers

De bouw van ons nieuwe bedrijfspand verliep in een hoog tempo: na de bouwvak van 2019 zijn de ringbalken gestort, nadat deze 2 weken gedroogd waren kon de bouw beginnen. Op vrijdag 3 januari, 4 maanden later, zijn wij verhuisd ! In 4 maanden een pand bouwen vraagt vakmanschap en een goede planning. De hoofdaannemers waren De Boer Staalbouw uit Leek en Installatiebedrijf Donker Veenstra uit Drachten, daarnaast hebben veel andere onderaannemers zich ingespannen voor dit project.

De planning was strak, gevolg was dat er voor de ingebruikname door diverse partijen vaak een tandje bijgezet moest worden om de planning te halen. In de weken voor de verhuizing was een volle parkeerplaats met 20 busjes / auto's dan ook eerder regel dan uitzondering.

 

Het resultaat: mooi en betaalbaar

Over het ontwerp hebben wij veel complimenten gekregen, het is een modern strak pand geworden dat goed past op de toplocatie direct aan de A7. Doel was om een pand te bouwen dat functioneel-, energieneutraal-, passend mooi- en betaalbaar is. Om dit te realiseren is er voor gekozen om volledig met staalbouw, sandwichpanelen en glas te bouwen. Door de variatie die in het gevelontwerp aangebracht is, en door kleuren van de gevelpanelen te varieren, is er een mooi en modern pand ontstaan.

Door te kiezen voor een hoge isolatiewaarde zijn de bouwkosten van het pand ongeveer 2 % verhoogd. Door de hoge isolatiewaarde kon er echter stevig bespaard worden op techniek: er hoefden minder bronnen geboord te worden, één standaard warmtepomp is al voldoende, en airco's zijn helemaal niet nodig. De extra investering in de techniek voor verwarming, koeling en luchtverversing bedraagt ongeveer 5 % van de bouwkosten. Daarnaast wordt er behoorlijk vennootschapsbelasting bespaard door de energieaftrek. Tegenover de hogere bouwkosten van 7 % staat een forse energiebesparing en een comfortabele werkomgeving. Kijkend naar de toekomst verdient de hoge isolatiewaarde en de investering in techniek zichzelf dan ook dubbel en dwars terug!

 

Onze eerste indrukken

Wij zijn er enorm op vooruit gegaan, onze ervaringen zijn dan ook erg positief, hierbij de belangrijkste punten:

 • het uitzicht op de snelweg door de grote glazen puien ervaren wij als prachtig
 • door het triple glas komt er door de glazen puien geen geluid of kou naar binnen
 • de klimaatbeheersing is erg goed: een goede temperatuur en veel ventilatie
 • een groot voordeel van nieuwbouw is dat je de indeling van het pand af kunt stemmen op de eigen werkmethode. Logistiek klopt het waardoor wij nog weer efficiënter kunnen werken: de indeling van het kantoor, de toiletten, showroom, servicewerkplaats etc. bevalt erg goed
 • dankzij de zichtlocatie, direct aan de A7, neemt onze naamsbekendheid enorm toe. Direct na de verhuizing kregen wij veel positieve spontane reacties van vrienden, familie en klanten 
 • wij hebben ongeveer 250 m2 kantoorruimte, wij hebben nu dan ook veel m2 per persoon waardoor je elkaar niet meer afleidt bij bijv. telefoongesprekken. Ook hebben wij nu weer ruimte voor nieuwe medewerkers. Voor onze auto's hebben wij 2.400 m2 beschikbaar waardoor wij de keus voor onze klanten verder uit kunnen breiden, ook kunnen wij grotere partijen auto's in één keer inkopen. Wij hebben bijv. net 30 stuks Citroën C1 ingekocht
 • de ventilatie is extreem goed, via een extreem hoog rendement luchtbehandelingskast kunnen wij 3.000 M3 lucht per uur verversen en dat is in tijden van pandemieën niet verkeerd
 • wij hebben nu een eigen werkplaats voor het poetsen van auto's en het wisselen van zomer < > winterbanden. Voor deze werkplaats gaan wij op korte termijn op zoek naar een nieuwe medewerker

Meer dan energieneutraal

Bij het ontwerp en bij de bouw van ons nieuwe bedrijfspand is het accent sterk gelegd op het realiseren van een energieneutraal bedrijf. Het energielabel van ons nieuwe pand is A++++, dit is het hoogst haalbare energielabel.

Het bedrijf(spand) van SmiLease is dan ook meer dan energieneutraal, SmiLease wordt in feite zelfs een energieleverancier, Per jaar produceren wij 125.000 KwH meer aan elektriciteit dan het eigen gebruik. Deze 125.000 KwH wordt terug geleverd aan het net. Kijkend naar de toekomst kan dit overschot aan zonne-energie ook gebruikt worden voor het opladen van door SmiLease af te leveren elektrische auto’s.

Maatregelen die getroffen zijn om energielabel A++++ te realiseren

Door een combinatie van maatregelen hebben wij een comfortabel en energiezuinig pand:

 • vergaande vloer-, dak- en wandisolatie
 • overal triple glas
 • aardwarmte en kou (12 gesloten bronnen van ieder 175 meter diep) in combinatie met een warmtepomp en een warmtewisselaar
 • een hoogrendements warmteterugwininstallatie met warmtewiel en per ruimte een regelbare na-verwarming d.m.v. inductieunits (de technische ruimte is het bekijken waard !)
 • toepassing van uitsluitend led verlichting
 • 700 zonnepanelen op het dak 
 • zo weinig mogelijk energielekken, bijv. geen lichtstraten in het dak

Werking van de verwarming en koeling

Warmte en kou wordt uit de bodem gehaald:

 • in de winter halen wij 10 graden uit de bodem en brengen wij 5 graden terug in de bodem
 • in de zomer halen wij 7 graden uit de bodem en brengen wij 12 graden terug in de bodem

Voor de warmte- en kou overdracht wordt gebruik gemaakt van 2 gesloten circuits:

 1. van de, 175 meter diepe, 12 bronnen naar de technische ruimte is een gesloten vloeistof circuit (een water-glycol mengsel)
 2. van de technische ruimte naar de vloerverwarming en naar de inductieunits in de plafonds, is ook een gesloten (water) vloeistof circuit

Verwarming: in de winter haalt een warmtepomp warmte uit de bronnen (1) en draagt deze warmte over aan ons verwarmingssysteem (2). De warmtepomp verwarmt (2) naar ongeveer 35 graden, dit circuit geeft de warmte af aan ons pand waardoor het afgekoelde water met ongeveer 28 graden weer bij de warmtepomp binnenkomt. Vervolgens voegt de warmtepomp hier weer 7 graden aan toe zodat er weer water van 35 graden afgegeven wordt.

Koeling: in de zomer wordt er uit de bronnen (1) vloeistof van 7 graden omhooggepompt. Het temperatuurverschil tussen deze 7 graden en de in het pand gewenste temperatuur van bijv. 22 graden is zodanig groot dat er geen extra kou gecreëerd hoeft te worden: circuit (1) van 7 graden staat deze temperatuur via een warmtewisselaar af aan circuit (2). Circuit (2) wordt hierdoor ongeveer 18 graden, hiermee wordt het pand gekoeld, de retourtemperatuur van (2) loopt hierdoor op naar ongeveer 23 graden, de warmtewisselaar brengt deze temperatuur terug naar 18 graden etc. Om het pand te koelen is het rondpompen van (1) en (2) dus al voldoende, als gevolg hiervan hoeft er geen gebruik gemaakt te worden van energieslurpende airco's. 

Opslag in de bodem: in de winter wordt warmte aan de bodem onttrokken waardoor in de zomer circuit (2) enkele graden kouder is dan in de winter. In de zomer wordt kou aan de bodem onttrokken waardoor de bodem opgewarmd wordt voor gebruik in de winter. Het verschil in aanvoer temperatuur van circuit (1) tussen zomer en winter zal ongeveer 3 tot 5 graden zijn.

460 m2 kantoorruimte is verhuurd

De volledige bovenverdieping van het kantoorpand is verhuurd aan Oosterhof Holman. Totaal betreft dit 460 m2 kantoorruimte. Met een eigen adres een eigen entree betreft een volledig zelfstandig pand:

 • het adres is De Hoogte 7 (adres SmiLease is Lange Akkers 6)
 • eigen entree aan de snelwegkant met vide, luxe trap en personenlift 
 • gevelreclame boven de eigen entree direct aan de snelweg
 • meer dan voldoende parkeerplaatsen
 • prachtig uitzicht over de snelweg
 • iets naar binnen vallende glasgevel met een balkon
 • duurzaamheid en klimaatbeheersing zoals hierboven voor SmiLease omschreven
 • energielabel A++++
 • aanwezigheid van laadpalen en zonne-energie

Verhuur deel van de bedrijfshal

Een deel van de bedrijfshal van SmiLease is beschikbaar voor verhuur, dit betreft ongeveer 300 M2. De hal wordt gekoeld en verwarmd en is voorzien van een goed beveiligingssysteem. 

9.4
/ 10
|

Gebaseerd op 721 reviews

IMG 9834 Min