SmiLease

Rijden in de mist

woensdag 21 december 2022

Mooi hè, de herfstluchten, gekleurde bladeren en mistflarden die je af en toe tegenkomt. Juist dat laatste kan heel verraderlijk zijn omdat je zicht (ongemerkt) heel beperkt wordt. In dit nieuwsbericht lees je waar je op moet letten bij het rijden in mist.

Houd de autoruiten schoon

Mist buiten is meestal vervelend, een beslagen of vuile ruit kan het zicht nog meer belemmeren. Zorg dat je in de herfst altijd op pad gaat met schone en condensvrije autoruiten. Beschikt jouw auto over voorruit- en/of achterruitverwarming? Schakel deze dan in om je ruiten snel condensvrij te krijgen en zet de airco aan. Vergeet ook niet je ruitensproeiervloeistof op peil te houden voor het geval je dit onderweg eens nodig hebt. 

Pas je snelheid aan

We weten het, dit is een inkoppertje. Toch is het belangrijk om hier goed op te letten. Soms heb je niet door dat het zicht enorm beperkt is en rijd je (te) vlot door. Door mist kun je je voorganger pas laat zien en bedenk ook dat bestuurders plotseling stevig kunnen remmen omdat ze zelf hun voorganger pas laat opmerken. Door je snelheid aan te passen en voldoende afstand te houden, voorkom je dat je achterop je voorganger botst. 

Goede verlichting

Bij mist wil je maximaal zichtbaar zijn, controleer daarom regelmatig je lampen. Doen ze het nog allemaal? Kom je terecht in mist en is je zicht minder dan 50 meter, zet dan ook je mistlampen achter aan. Mistlampen voor mag je al inschakelen als het zicht minder dan 100 meter is. Deze lampen zijn zeer fel, vergeet ze niet uit te schakelen op het moment dat het zicht weer beter wordt om hinder voor medeweggebruikers te voorkomen.

Heb jij automatische dimlichten?

Automatische verlichting is super praktisch, maar let op als je overdag terechtkomt in de mist. Soms gaat je dimlicht dan niet automatisch aan. Je dagrijverlichting brandt bij de automatische stand wel, maar dit is onvoldoende verlichting voor in de mist. Helemaal omdat dagrijverlichting vaak alleen voor zit en je achterlichten dus uit zijn. Dit wil je natuurlijk niet, zet daarom zelf je dimlicht aan. 

Voel je je om wat voor reden dan ook niet meer comfortabel bij het reizen met jouw auto of kan je vervoersmiddel wel een upgrade gebruiken? Kijk dan even tussen ons aanbod. We hebben heel veel auto's op voorraad en kunnen daarom snel leveren!

9.4
/ 10
|

Gebaseerd op 721 reviews