SmiLease

Tips veilig autorijden

vrijdag 9 oktober 2020

Schade veroorzaken of bij een ongeluk betrokken zijn wil je graag voorkomen. Autorijden vraagt om concentratie en tijd. Dit geldt zowel voor ervaren als minder ervaren weggebruikers. SmiLease geeft je daarom vijf tips voor veilig autorijden.

1. Gebruik geen smartphone in de auto

Afleiding veroorzaakt een groot deel van de auto-ongelukken. Het aantal auto-ongelukken is de afgelopen jaren sterk gestegen. De oorzaak van de stijging is volgens het Verbond van Verzekeraars de toename van smartphone gebruik in het verkeer en het gebrek van handhaving hierop. Uit het onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) van juni 2017 wordt de toename van smartphones in het verkeer bevestigd.

Europese automobilisten besteden 10% van de rijtijd aan afleidende activiteiten, en 4% aan mobiel telefoongebruik, zoals typen of bellen. Er is vooral een toename in telefoongebruik te zien als de auto stilstaat of langzaam rijdt. Nu smartphones tegenwoordig over veel meer functies beschikken, kunnen bestuurders tijdens het rijden ook WhatsAppen, sms’en, e-mailen of internetten. Volgens het CBS appt één op de acht automobilisten tijdens het rijden, wat de kans op een ongeval verzesvoudigt.

2. Controleer regelmatig de bandenspanning

Eén op de drie automobilisten let onvoldoende op de kwaliteit van de autobanden, het profiel van de banden en op de autobandenspanning. Dit gaat ten koste van de veiligheid en leidt ook nog tot onnodig hoge brandstofkosten. Door een te lage bandenspanning heb je een langere remweg en een veel groter risico op aquaplanning.

3. Zorg ervoor dat je de route kent of het navigatiesysteem vooraf instelt

Zoals hierboven vermeld zorgt afleiding voor een groot deel van de auto-ongelukken. Stel daarom vooraf je navigatiesysteem in. Heb je geen navigatiesysteem raadpleeg dan vooraf waar je langs moet rijden. Als je de weg niet kent dan kan dit stressvol zijn, waardoor je tijdens het rijden meer kijkt naar de route dan het verkeer.

4. Maak gebruik van de veiligheidssystemen van je auto

“Kan mijn auto dat ook?” Je zult niet de enige zijn die zich dit zo nu en dan afvraagt. Automobilisten maken maar weinig gebruik van de rijhulpsystemen in hun auto en weten vaak niet met welke systemen hun auto is uitgerust. Dat blijkt uit onderzoek van Connecting Mobility in samenwerking met RAI Vereniging en Vereniging Zakelijke Rijders onder 1.355 zakelijk rijders. Zie ook: https://autorai.nl/mensen-vergeten-rijhulpsystemen-in-auto/

Inmiddels zijn er ongeveer vijftig rijhulpsystemen, waarvan cruise control de bekendste is. Door gebruik te maken van deze systemen wordt de verkeersveiligheid verhoogd. Nieuw wetgeving verplicht autofabrikanten om nieuwe auto’s meer te voorzien van dit soort systemen. Voor nieuwe personenauto’s die vanaf 2022 op de Europese markt geïntroduceerd worden en voor elke nieuwe auto die vanaf 2024 verkocht wordt geldt dat de volgende systemen aanwezig moeten zijn:

  • Waarschuwing voor noodstop
  • Automatische noodremingreep
  • Voorbereiding voor alcoholslot
  • Waarschuwing voor slaperigheid
  • Waarschuwing voor smartphonegebruik
  • Verbeterde gordels
  • Intelligente snelheidsassistent
  • Rijstrook assistent
  • Achteruitrijcamera of -sensoren
  • Datarecorder voor ongevallen
  • Verbeterde bescherming bij aanrijding voetgangers en fietsers

Mocht je auto voorzien zijn van rijhulpsystemen welke de kans op ongelukken verkleinen dan is het goed om te weten hoe deze werken.

5. Houd rekening met het type weer en houd voldoende afstand

Stevige hoosbuien of bijvoorbeeld sneeuw op de weg vragen een aanpassing van het rijgedrag. De remweg is dan langer. Houd daarom bij minder goed weer nog meer afstand ten opzichte van je voorganger. Verlaag je snelheid en zorg dat je niet in situaties komt waarbij je ineens moet remmen, want dat lukt dan vaak niet. Bedenk ook met welk type band je rijdt. Bij een stevige hoosbui hebben ook winterbanden bijvoorbeeld minder grip en moet je hier dus rekening mee houden.

Heeft schade effect op de leaseprijs?

Bij SmiLease betaal je een lage eigen bijdrage bij een schade aan de auto wanneer de kosten van de schade niet verhaalbaar zijn (zie over eigen bijdrage leaseauto verder hieronder). Daarnaast werkt SmiLease met een bonus/malus trede. Bij een niet verhaalbare schade ga je één trede omlaag en betaal je een jaar een hogere leaseprijs per maand, omdat voor jou een hogere verzekeringspremie is verschuldigd. Na een jaar schadevrij rijden kom je weer in de hogere trede. Schadevrij rijden wordt bij SmiLease daarnaast extra beloond: klanten van SmiLease mogen (als de klant gedurende de leaseperiode geen schade heeft gereden) bij het aangaan van een nieuwe leaseovereenkomst voor een bepaald bedrag gratis opties voor de nieuwe auto uitzoeken!

Eigen bijdrage Private Lease auto

Bij een auto-ongeluk waarbij de schade niet verhaalbaar is op een andere partij betaal je bij zowel een eigen auto als een Private Lease auto een eigen bijdrage. Per Private Lease aanbieder verschilt de eigen bijdrage leaseauto enorm. SmiLease kent een erg lage eigen bijdrage leaseauto bij schade. Dit wordt door SmiLease ook genoemd bij haar voordelen.

In de aanvullende voorwaarden van de leasemaatschappij staat vaak hoe wordt omgegaan met de eigen bijdrage leaseauto. Bij sommige leasemaatschappijen wordt een eigen bijdrage per schade-deel berekent, waardoor de kosten bij een schade behoorlijk op kunnen lopen.

Mocht je nog vragen met betrekking tot dit onderwerp of andere vragen hebben dan kun je altijd contact met ons opnemen.

9.4
/ 10
|

Gebaseerd op 721 reviews