SmiLease

Haal het meeste uit je tank - zuinig rijden

donderdag 12 oktober 2023

  • Nieuws
  • Haal het meeste uit je tank - zuinig rijden

Zuinig rijden doe je zo

Misschien heb je het vroeger anders geleerd, maar bij 'het nieuwe rijden' hoort vroeg schakelen. En met vroeg bedoelen we bij 2.000 tot 2.500 toeren. Heb je geen toerenteller? Dan wordt het tijd voor een andere auto... Nee hoor. Dat mag je natuurlijk helemaal zelf weten. In dat geval kun je aanhouden: 50km/u in de vierde versnelling en 80km/u in de vijfde. 

Rijden met een constante snelheid zorgt ervoor dat je zo min mogelijk brandstof nodig hebt. Hoe minder je optrekt en afremt, hoe beter. Om je hierbij te helpen, kun je de cruise control inschakelen als je die hebt. Zo weet je zeker dat je een gelijkmatige snelheid aanhoudt. 

Kijk goed voor je uit en anticipeer op hetgeen eraan zit te komen. Moet je binnenkort stoppen? Haal dan op tijd je voet van het gas, laat de auto uitrollen in de versnelling waarin je op dat moment rijdt en laat de koppeling met rust. 

Dit is natuurlijk een beetje een open deur, maar je brandstofverbruik staat in directe relatie met het gedrag van je rechtervoet. Hieronder zie je hoe het brandstofverbruik toeneemt naarmate je gemiddelde snelheid stijgt.

De tijdswinst weegt in veel gevallen niet op tegen de kosten. Matig daarom je snelheid, ook na 19.00 uur 's avonds als je 130 mag rijden op de snelweg.

Ja, die boodschap zien en negeren we allemaal wel eens toch? Eigenlijk is het beter om je er wel aan te houden, want het is goed voor je brandstofverbruik. Moet je kort stoppen, zet dan gewoon je motor uit. 

En dan bedoelen we: naar de bandenpomp! Controleer iedere twee maanden je bandenspanning. Alle autobanden lopen namelijk langzaam leeg. Rijden met de juiste bandenspanning is niet alleen zuiniger, maar ook veiliger! Bovendien voorkom je zo dat je banden bovenmatig slijten.

Heb je ergens in de afgelopen weken moeten tanken? Grote kans dat dat het geval was en dat je daar niet heel gelukkig van werd. De brandstofprijzen liggen momenteel exorbitant hoog. Dit is daarom hét moment om eens even kritisch naar je auto te kijken.

Kan het zuiniger?

Een ruime auto is natuurlijk super fijn en vaak ook hartstikke comfortabel. Hetzelfde geldt voor een auto met een wat hogere zit, bijvoorbeeld een crossover of SUV. Toch heeft dit formaat ook een nadeel, je auto heeft relatief gezien meer benzine nodig dan een compactere auto. Dit heeft er onder andere mee te maken dat de auto zwaarder is en beschikt over een grotere motor. Ook is de luchtweerstand vaak groter. Kies je voor een compactere auto, dan kan je dit wel zo'n 20% aan brandstof schelen. Vraag jezelf daarom af, heb ik echt een ruime auto nodig? Of kan ik ook prima met een compacter model toe? Mocht je erover denken om toch op zoek te gaan naar een compacte auto, hier vind je ons aanbod

Een ander aspect dat in veel gevallen samenhangt met het brandstofverbruik is de leeftijd van je auto. Technologieën worden steeds beter en de wat oudere technologieën zijn vaak minder zuinig dan de nieuwste technologieën. Rijd jij echt al in een oud bakkie, dan maak je waarschijnlijk een hele grote technologische sprong voorwaarts als je kiest voor een (bijna) nieuwe auto. Daarnaast speelt de onderhoudsstaat van je (oude) auto mee. Bezuinig je waar dat kan, of heeft de eigenaar voor jou dat gedaan? Dan kan het zijn dat de auto door vuil, verstoppingen en oude onderdelen niet meer zo efficiënt met de brandstof omgaat als je vandaag de dag zou willen. 

Kies je voor private lease van SmiLease, dan weet je zeker dat je in een nieuwe of bijna nieuwe auto rijdt die beschikt over moderne technologieën. Daarnaast worden onze auto's bij de dealer volgens fabrieksvoorschrift onderhouden. Zo weet je zeker dat je het maximale uit de brandstof haalt, en dat is op dit moment zeker geen luxe meer! Hier vind je ons aanbod. Ook als je op zoek bent naar een auto met hybride-techniek of volledig elektrisch, zijn we je graag van dienst!

9.4
/ 10
|

Gebaseerd op 721 reviews