SmiLease

Pas op, het kan glad zijn!

donderdag 8 september 2022

Huh? Per ongeluk een berichtje voor de winter te vroeg online gezet? Je zou het misschien bijna denken, maar gladheid kan ook nu wel degelijk een rol spelen. Juist nu! Hoe dat zit, lees je in ons nieuwsbericht.

De oorzaak

Gladde wegen in de zomer zijn soms nóg gladder dan in de winter. Dit is iets waar lang niet iedereen bij stilstaat. Als het een erg lange tijd droog is, stapelen zaken als olie- en rubberresten zich op in het asfalt. Doordat daar dagelijks heel wat auto’s overheen rijden, komen deze zaken in het wegdek terecht. Als er af en toe een regenbui valt, dan spoelen olie- en rubberresten wel weg naar de goten aan de zijkanten van de weg, maar in de zomer regent het minder en in de afgelopen tijd is er vrijwel helemaal geen regen gevallen. Je kunt je daarom inbeelden hoeveel olie en rubber zich inmiddels heeft opgestapeld.

Na regen komt... schuim!

Op het moment dat het gaat regenen, kunnen olie- en rubberresten loskomen. Is er sprake van een klein miezerbuitje, dan zal dit maar weinig effect hebben en ontstaat er vrijwel geen gladheid. Gaat het echter even flink regenen, zoals vandaag het geval was, dan raken olie- en rubberresten wel los van het wegdek en kan het zomaar glad worden. Zie het als een laagje (vuil) tussen de banden van jouw auto en het wegdek. Je kunt bij plotselinge zware regenval zelfs een soort schuimlaagje op de weg zien. Het plotselinge vele water komt in aanraking met de dikke laag olie en rubber waardoor er een soort kleine chemische reactie ontstaat. Het schuimlaagje bestaat uit al het ophoopte vuil dat drijft op het water.

Dat het niet alleen in het najaar en in de winter glad kan zijn, is dus goed te begrijpen. Hoewel het vandaag al even goed geregend heeft, zullen nog niet alle vuilresten meteen weggespoeld zijn. Let dus de komende dagen goed op als je onderweg bent en houd voldoende afstand van je voorganger. Je remweg kan in deze situatie langer zijn dan normaal en plotseling remmen of sturen kan ervoor zorgen dat je in een slip terecht komt. Trek rustig op, rem rustig en blijf vooral alert.

Blijf je lekker binnen met dit weer? Groot gelijk! Mocht je je vervelen, hier vind je nog meer leuke en interessante nieuwsberichten. Of kijk even tussen ons aanbod

9.4
/ 10
|

Gebaseerd op 721 reviews