SmiLease

Wat te doen bij schade

donderdag 14 januari 2021

Schade, altijd vervelend. De schrik, reparatiekosten in geval van (deels) onverhaalbare schade, eigen risico en natuurlijk het verlies van no-claim korting. Een schade kan al snel flink in de papieren lopen. Het voorkomen van schade is daarom echt in je voordeel, maar wat te doen als je toch te maken krijgt met schade?

 

Schade bij een ongeval met meerdere partijen

 1. Waarschuw de alarmdiensten indien dit nodig is en verlaat de plaats van het ongeval niet totdat de betrokken partijen onderling gegevens hebben uitgewisseld.
 2. Vul samen met de betrokken partijen het schadeformulier volledig in en zorg ervoor dat alle partijen een handtekening zetten.
 3. Stuur het schadeformulier op naar SmiLease en wij regelen de rest.

Ben je nog geen klant van SmiLease? Meld de schade dan zo snel mogelijk bij je verzekeraar en bel de alarmlijn als jouw auto niet meer rijdbaar is en afgesleept dient te worden. Het telefoonnummer staat op het IVB (Internationaal Verzekerings Bewijs, voormalig de groene kaart). Zorg dat je auto bij een schadeherstelbedrijf komt. Het herstelbedrijf maakt vervolgens een Autodax calculatie. Vermeld de inschatting van de reparateur voor het herstellen van de schade op de achterkant van het schadeformulier en stuur dit formulier naar de verzekeraar. Indien de schuld ligt bij de andere partij dan komt een expert van de verzekeringsmaatschappij van deze partij om de schade te beoordelen. Je verzekeraar behandelt de schade en beoordeelt eventuele aansprakelijkheid. Mocht je het niet eens zijn met de verzekeraar, dan kun je nog een klachtbrief indienen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening.

Het regelen van een schade is zeker niet eenvoudig en als je een rechtsbijstandverzekering bij je autoverzekering hebt, dan is een schade hét moment om hier gebruik van te maken. Mocht je niet beschikken over een rechtsbijstandverzekering, bekijk dan goed welke juridische stappen er genomen moeten worden.

 

Schade bij een eenzijdig ongeval

Stuur een mail naar SmiLease met daarin wat er wanneer door wie is gebeurd en wat de schade is. Een schadeformulier is in dit geval niet nodig. SmiLease zorgt ervoor dat de schade wordt hersteld en neemt contact met je op over de afwikkeling.

Ben je nog geen klant van SmiLease en wel all-risk verzekerd? Stuur dan een schadeformulier op naar je verzekeraar. TIP: Waren er getuigen aanwezig? Noteer dan de naam- en adresgegevens en maak daarnaast gelijk foto’s van de situatie. Ben je niet all-risk verzekerd? Dan ben je bij een eenzijdig ongeval helaas zelf volledig aansprakelijk voor de geleden schade.

 

Tips bij het invullen van het schadeformulier

Het invullen van het schadeformulier dient erg zorgvuldig te gebeuren. Een onvolledig of slordig ingevuld formulier kan ervoor zorgen dat je toch aansprakelijk gesteld wordt voor de schade, terwijl dit niet had gehoeven. Hieronder vind je een aantal tips voor het invullen van het schadeformulier.

 • Vul met de andere partij de voorzijde volledig in. Ga niet in op de schuldvraag, maar zorg voor een volledig ingevuld formulier;
 • Zorg dat de schade aan de auto volledig en goed genoteerd wordt;
 • Noteer gegevens van eventuele getuigen (naam, adres en telefoonnummer);
 • Controleer of alle kruisjes zijn ingevuld en vermeld ook het aantal aangekruiste kruisjes (zie onderstaand voorbeeld punt 12);
 • Stel samen een heldere situatieschets op (zie voorbeeld punt 13);
 • BELANGRIJK! Zorg dat alle partijen het schadeformulier ondertekenen;
 • Maak foto’s van de situatie en van de schade(s);
 • Denk om de achterkant van het formulier. Dit kan thuis worden ingevuld.

Overige tips

 • Bel alleen de politie indien: iemand gewond is, er een buitenlands voertuig bij betrokken is, er sprake is van forse schade of er vermoeden van een misdrijf is (bijv. drankgebruik);
 • Erken geen aansprakelijkheid en doe geen uitspraken over de toedracht van de aanrijding. Laat dit door de verzekeraars beoordelen;
 • Blijf altijd beleefd en rustig naar elkaar. Het is voor beide partijen van belang dat de formulieren netjes worden ingevuld.
Voorbeeld Aanrijdingsformulier