Belasting en BKR

Nee, bij privé autolease krijg je geen inkomstenbelasting bijtelling. Een belastingbijtelling speelt alleen bij mensen die van hun werkgever een auto gekregen hebben waarin zij privé km rijden. Het maakt dan overigens niet uit of deze auto door de werkgever geleaset wordt of gekocht is. 

Nee, SmiLease toetst niet bij het BKR en registreert ook geen verplichting op jouw naam bij het BKR. Hierdoor heb je geen registratie op jouw naam staan waardoor je bijv. een bepaalde hypotheek niet kunt krijgen, of waardoor je een hogere hypotheekrente zou moeten betalen. Vanzelfsprekend beoordeelt SmiLease jouw financiële positie wel, dit om toekomstige betalingsproblemen te voorkomen. 

Al de BKR registraties welke op jouw naam staan hebben invloed op een eventueel af te sluiten nieuwe hypotheek, dat geldt voor autofinancieringen, leningen een creditcard en ook voor een private lease overeenkomst, als deze private lease overeenkomst bij het BKR geregistreerd wordt. SmiLease registreert lease overeenkomsten niet bij het BKR.

De BKR registratie was 65% van de totale verplichting, dit is per 1 april 2022 100% van de totale verplichting geworden.

Hieronder een vergelijking van de registratie bij het BKR van een private lease overeenkomst en een autofinanciering, dit op basis van de regeling die per 1 april 2022 ingaat.  De berekening is gemaakt door het Keurmerk private lease.

Voorbeeld aanschafprijs € 28.760, looptijd 48 maanden

                                     Private lease                  Autofinanciering

Termijnbedrag                      €   399                              € 428

Slottermijn                           €  0                                € 11.500

BKR registratie                      € 19.152                          € 32.044

Berekening                        48 x € 399              48 x € 428 + € 11.500 

Zoals je ziet verlaagd in dit voorbeeld een autofinanciering het maximaal te lenen hypotheekbedrag meer dan een private lease overeenkomst. Afhankelijk van de hypotheekverstrekker kan het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen met ongeveer 3 tot 6 keer de BKR registratie verlaagd worden.

Oplossingen die SmiLease biedt

SmiLease registreert een private leaseovereenkomst niet bij het BKR. Op basis van betalingen van leasetermijnen die je doet kan een bank echter wel vragen stellen over deze betalingen en hier rekening mee houden bij het bepalen van de maximale hoogte van de hypotheek.

Als je je risico op een lagere maximale hypotheek verder wilt verlagen kies dan bij SmiLease voor occasion lease met het  gratis SmiLease Flexpakket.

De verplichting die je dan hebt beperkt zich tot de opzegtermijn van maar 2 leasetermijnen!