SmiLease

Condens op de autoramen

Het is weer die tijd van het jaar. Je auto is 's ochtends bevroren en ook als het net boven het vriespunt is, heb je meestal te maken met beslagen autoramen. Los van het feit dat al dat vocht in je auto onprettig is, kunnen beslagen ramen ook nog eens zorgen voor zeer onveilige situaties. Besluit je toch te gaan rijden met condens op de ramen, dan kun je zomaar een fixe boete krijgen.

Wat veroorzaakt beslagen ramen?

Condens wordt veroorzaakt door temperatuurverschillen. Zodra je in je auto stapt komt warme, vochtige lucht in aanraking met de koude autoruiten. Die warme, vochtige lucht zit bijvoorbeeld in je kleding, maar ook je uitademing bestaat hier voor het grootste gedeelte uit. In warmere periodes heb je minder snel te maken met beslagen autoruiten Dit komt onder andere doordat warme lucht meer vocht kan opslaan dan koude lucht.

Zo ontwasem je beslagen autoramen in no-time

De meest efficiënte en teven makkelijkste manier om snel je autoramen te ontwasemen is met behulp van de airco en de verwarming. Zet de blower volledig aan en draai de verwarming op het allerwarmst. Richt de blower op de voorruit en zet de achterruitverwarming aan. Doe nu de zijramen even open en dicht zodat je ook aan de zijkanten goed zicht hebt. Op deze manier loos je ook het overtollige vocht in de auto. Heb je geen airco of is de airco defect? Zet dan de kachel volledig aan en doe de zijramen even open en dicht. Het zal iets langer duren voordat de condens van de ramen is verdwenen, maar uiteindelijk is het effect hetzelfde. 

Men neme, kattenbakkorrels en een oude sok...

Om condens snel van de ramen te krijgen, bestaan er veel tips, trucs en huismiddeltjes. Zo zou het helpen om een sok met kattenbakkorrels in de auto te leggen, zodat het vocht hierdoor wordt opgenomen. Als de airco en de kachel goed werken, is dit helemaal niet nodig. Doen de airco en kachel het niet, kun je het beste even snel naar de garage gaan en het probleem laten verhelpen, dat is wel zo comfortabel. Ga condens ook niet wegvegen met een doek. Veel mensen schijnen dit te doen, maar je zult zien dat de ramen van de auto in een mum van tijd opnieuw beslaan en ook erg vies worden. Om beslagen ramen zo veel mogelijk te voorkomen is het goed om de ramen regelmatig te ontvetten en streeploos schoon te maken. 

9.4
/ 10
|

Gebaseerd op 721 reviews