SmiLease

Private lease vergelijken met kopen

 

Onderzoek door de ANWB: private lease is vaak goedkoper dan kopen

Private lease is in veel gevallen goedkoper dan het zelf kopen van een auto. Helemaal wanneer de particulier geld gaat lenen om de auto te kopen.

De ANWB heeft onderzoek gedaan naar het verschil in kosten, in veel gevallen blijkt private lease 10 - 20% goedkoper te zijn dan het zelf kopen van een auto. Dit komt omdat leasemaatschappijen met hoge kortingen auto’s kunnen inkopen, onderhouden en verzekeren. Als particulier kunt u daar moeilijk aan tippen. Aan het eind van de leaseperiode is het voor een leasemaatschappij vervolgens veel eenvoudiger om de auto na een aantal jaar weer goed te verkopen.

 

Zelf maandkosten berekenen en vergelijken

Als u in uw situatie wilt berekenen waar u voordeliger mee uit bent, dan kan dat in drie simpele stappen:

 

1. Bereken de kosten van uw huidige auto of een aangeboden occasion

Om deze berekening te maken kunt u zelf de verschillende kosten die u maakt bij elkaar optellen. Denkt u hierbij vooral aan:

  • de afschrijving
  • verzekering en wegenbelasting
  • onderhoud, banden en reparaties
  • een eigen risico bij schade
  • kosten van een pech onderweg hulpdienst
  • eventuele rente

 

2. Bereken de kosten voor een nieuwe auto

Voor het bepalen van de kosten van een nieuwe auto kunt u gebruik maken van bijv. autokosten calculaties van Autoweek of kostencalculaties welke door de ANWB gemaakt worden.

 

3. Tot slot, bekijk wat een auto via private lease kost

Bepalen wat een private lease auto u kost is erg eenvoudig: u vraagt een offerte op! In het maandbedrag zitten al de kosten behalve de kosten van de brandstof.

 

Risico en gemak

Naast kosten besparing heeft u bij private lease ook het voordeel dat u geen risico loopt m.b.t. onverwachte uitgaven voor reparaties, een tegenvallende restwaarde, of bij schade een tegenvallende verzekeringsuitkering. 

Ook hoeft u geen rekeningen van garages te controleren, bij schade met een expert te onderhandelen, er voor te zorgen dat u voldoende gespaard heeft om weer een andere auto te kopen etc.