SmiLease

Autovakantie - zomertips

woensdag 22 juni 2022

Probleemloos met de auto op vakantie, zo doe je dat

De zomervakantie staat voor de deur, hoe staat het met jouw vakantievoorbereiding? Als je van plan bent om met de auto op vakantie te gaan, kun je veel zaken van tevoren goed voorbereiden waardoor je stress en ongemakken tijdens de vakantie voorkomt. Ook voor tijdens de rit heeft SmiLease een aantal tips.

 1. De belangrijkste: vertrek met een betrouwbare auto, een autovakantie kan volledig verpest worden door autopech. Een betrouwbare auto zorgt voor een plezierige vakantie. SmiLease kan snel uit eigen voorraad een betrouwbare auto leveren. Groot, klein, benzine, diesel, met trekhaak etc., alles is mogelijk, vraag vrijblijvend een offerte aan. Het actuele aanbod vind je hier.
 2. Belading: Door een te zware of niet goed verdeelde belading veranderen de rijeigenschappen van je auto aanzienlijk. Ook is het belangrijk om geen losliggende bagage in de auto te hebben. Bij een noodstopsituatie is de auto dan beter te controleren en wordt je niet verrast door rondslingerende bagage. Als je met de caravan op vakantie gaat denk dan ook om de belading van de caravan, de verhouding tussen het trekgewicht van de auto en het gewicht van de caravan en denk om de kogeldruk. Doe geen zware spullen in een dakkoffer of hoog in een caravan, houdt het zwaartepunt zo laag mogelijk.
 3. Bandenspanning: controleer de bandenspanning. Bij een zwaar beladen auto moet de bandenspanning iets verhoogd worden. Verder is de kans op een klapband bij een goede bandenspanning veel kleiner dan bij een te lage bandenspanning.
 4. Onderhoud: laat niet vlak voor vertrek een onderhoudsbeurt uitvoeren, een monteur is maar een mens en maakt ook wel eens een foutje, zeker als het voor de vakanties erg druk is. Controleer zelf het oliepeil en het niveau van de koel- en ruitenwisservloeistof of laat dit controleren.
 5. Planning en route: houdt rekening met de drukke perioden en pas je planning daarop aan. De beste reisdagen zijn donderdag en zondag. 
 6. Pech onderweg buitenland? Ga na welke service je kunt verwachten mocht je pech onderweg hebben. De klanten van SmiLease kunnen zorgeloos met hun auto op vakantie. Pech onderweg hulp in het buitenland zit standaard in het private lease pakket van SmiLease. Ook heb je bij pech onderweg bij SmiLease recht op vervangend vervoer. Dit scheelt, naast een hoop zorgen en stress, veel geld.
 7. Hulpmiddelen: controleer vooraf altijd de aanwezigheid van een gevarendriehoek, reservelampjes, verbanddoos en voldoende veiligheidshesjes voor het aantal personen dat meegaat op vakantie.
 1. Belast de motor van je auto niet onnodig: tip bij “het nieuwe rijden” is om met een relatief laag toerental te rijden (snel opschakelen). Bij een zwaar beladen auto en berg-op is het echter belangrijk om met voldoende toeren te rijden, te laag in de toeren rijden kan leiden tot een oververhitte motor.
 2. Mocht de motor van jouw auto oververhit raken, zet dan de airco uit. De airco vraagt vrij veel energie van de motor. Zet in extreme gevallen de kachel van uw auto aan. Dit klinkt gek, maar op deze manier wordt de warmte van de motor afgevoerd. 
 3. Afdalen in de bergen: vuistregel is om in dezelfde versnelling de berg af te gaan als waarmee de berg op gereden is, rem dus op de motor af! Langdurig remmen kan leiden tot oververhitte remmen, kokende remolie en een niet meer werkend remsysteem.
 4. Tank de juiste brandstof: Diesel tanken terwijl het benzine moet zijn, of omgekeerd benzine terwijl het diesel moet zijn, leidt tot grote problemen en vaak langdurig oponthoud (in Frankrijk mag men aan de péage geen hulp verlenen, de auto wordt dan eerst afgesleept) Advies van de ANWB is om in het buitenland geen E10 biobrandstof te tanken, advies is om superplus 98 te tanken als er geen Euro 95 beschikbaar is.
 5. Bel bij schade met de alarmcentrale (nummer staat op de groene kaart), haal er politie bij, maak foto’s, schrijf namen van getuigen op, etc. Bel tijdens kantooruren ook met SmiLease, wij denken met je mee.
 6. Bel bij pech onder weg met de mobiliteitsservice (SmiLease klanten: telefoonnummers staan in de berijdershandleiding). Bel tijdens kantooruren ook met SmiLease, wij denken met je mee.
 7. Blijf fit: pauzeer regelmatig, zorg voor voldoende beweging en eet en drink voldoende.
 8. Sluit de auto altijd goed af, stop –in sommige landen- niet op te rustige parkeerplaatsen en leg geen waardevolle spullen in het zicht. Verwijder het frontje van de radio of van het navigatiesysteem.
 9. Neem de reservesleutel mee en laat iemand anders die bij zich dragen.
 10. Vergeet niet om mee te nemen: verzekeringskaart, rijbewijs, de kentekencard en een schadeformulier.
IMG 5570 Min
IMG 5533 Min

 

Land-specifieke autovakantie tips

Voor een aantal landen gelden speciale regels over wat je verplicht bij je moet hebbem. De belangrijkste verkeersregels van de diverse EU-landen zijn ook terug te vinden in de app Going Abroad. Deze is beschikbaar voor iPhone en iPad, Android en Windows Phone. Zie voor een overzicht van specifieke regels die bij ons bekend zijn onderstaande tabel:

Land

Specifieke regels

Flitssignalering via GPS

België

Geen specifieke regelgeving.

Verboden, behalve apparatuur die gebruik maakt van Openbare Databank.

Frankrijk

Verplicht een alcoholtest in de auto aanwezig.

Verboden, boetes tot circa € 1.500.

Duitsland

Geen specifieke regelgeving.

Verboden.

Italië

Vanaf 15 mei mag er niet meer op winterbanden gereden worden.

Geen specifieke regelgeving.

Oostenrijk

Brildragers (bestuurder) dienen een reservebril bij zich te hebben.

Verboden, behalve apparatuur die gebruik maakt van Openbare Databank.

Zwitserland

Brildragers (bestuurder) dienen een reservebril bij zich te hebben.

Verboden.

 

 

Ben je nog op zoek naar een andere, betrouwbare (vakantie)auto? 

9.4
/ 10
|

Gebaseerd op 721 reviews