SmiLease

Autovakantie - zomertips

woensdag 24 juli 2024

9.4
/ 10
|

Gebaseerd op 721 reviews

Probleemloos met de auto op vakantie, zo doe je dat

De zomervakantie is in volle gang, hoe staat het met jouw vakantievoorbereiding? Als je van plan bent om met de auto op vakantie te gaan, kun je veel zaken van tevoren goed voorbereiden waardoor je stress en ongemakken tijdens de vakantie voorkomt. Hieronder vind je een aantal handige tips ter voorbereiding op je autovakantie. 

Een autovakantie kan volledig verpest worden door autopech. Een betrouwbare auto zorgt voor een plezierige vakantie. SmiLease kan snel uit eigen voorraad een betrouwbare auto leveren. Groot, klein, benzine, elektrisch, (plug-in) hybride, met trekhaak etc., alles is mogelijk, vraag vrijblijvend een offerte aan. Het actuele aanbod vind je hier.

Dit is een van de meest voorkomende redenen van een stranding. Controleer de bandenspanning voor je vertrekt en breng de banden op spanning als dit nodig is. Een te lage bandenspanning vergroot de kans op een klapband, zorgt voor meer brandstofverbruik en veroorzaakt extra veel bandenslijtage. Bij een zwaar beladen auto moet de bandenspanning iets verhoogd worden.

Door een te zware of niet goed verdeelde belading veranderen de rijeigenschappen van je auto aanzienlijk. Ook is het belangrijk om geen losliggende bagage in de auto te hebben. Bij een noodstopsituatie is de auto dan beter te controleren en wordt je niet verrast door rondslingerende bagage. Als je met de caravan op vakantie gaat denk dan ook om de belading van de caravan, de verhouding tussen het trekgewicht van de auto en het gewicht van de caravan en denk om de kogeldruk. Doe geen zware spullen in een dakkoffer of hoog in een caravan, houdt het zwaartepunt zo laag mogelijk.

Laat niet vlak voor vertrek een onderhoudsbeurt uitvoeren, een monteur is ook maar een mens en maakt ook wel eens een foutje, zeker als het voor de vakanties erg druk is. Controleer zelf het oliepeil en het niveau van de koel- en ruitenwisservloeistof of laat dit controleren.

Controleer vooraf altijd de aanwezigheid van een gevarendriehoek, reservelampjes, verbanddoos en voldoende veiligheidshesjes voor het aantal personen dat meegaat op vakantie. Aan het einde van dit nieuwsartikel vind je een lijstje met Europese landen en de regels omtrent wat er in de auto aanwezig moet zijn.

Als de voorbereiding gedaan is, dan kan de vakantiepret beginnen! Hieronder vind je nog wat tips die tijdens de autovakantie handig kunnen zijn.

Tip bij “het nieuwe rijden” is om met een relatief laag toerental te rijden (snel opschakelen). Bij een zwaar beladen auto en berg-op is het echter belangrijk om met voldoende toeren te rijden, te laag in de toeren rijden kan leiden tot een oververhitte motor.

Mocht de motor van jouw auto oververhit raken, zet dan de airco uit. De airco vraagt vrij veel energie van de motor. Zet in extreme gevallen de kachel van uw auto aan. Dit klinkt gek, maar op deze manier wordt de warmte van de motor afgevoerd. 

Vuistregel is om in dezelfde versnelling de berg af te gaan als waarmee de berg op gereden is, rem dus op de motor af! Langdurig remmen kan leiden tot oververhitte remmen, kokende remolie en een niet meer werkend remsysteem.

Pauzeer regelmatig, zorg voor voldoende beweging en eet en drink voldoende.

Stop –in sommige landen- niet op te rustige parkeerplaatsen en leg geen waardevolle spullen in het zicht.

Vergeet niet om mee te nemen: verzekeringskaart, rijbewijs, de kentekencard en een schadeformulier.

Belangrijk: strand je toch met pech? Bel dan met SmiLease: 0594 28 35 30. 

Kun je ons niet te pakken krijgen, omdat we bijvoorbeeld gesloten zijn? Bel dan met de FLR-assistance van de ANWB:+31(0)592-390044. Dit nummer is speciaal voor klanten van SmiLease, bel daarom uitsluitend dit nummer voor het inschakelen van de ANWB

IMG 5570 Min
IMG 5533 Min
Img 6781

 

Land-specifieke autovakantie tips

Voor een aantal landen gelden speciale regels over wat je verplicht bij je moet hebben. De belangrijkste verkeersregels van de diverse EU-landen zijn ook terug te vinden in de app Going Abroad. Hieronder hebben we een aantal specifieke regels op een rijtje gezet:

Bijbehorende Informatie

  • * Geldt niet voor auto's met een Nederlands kenteken (let op: dus wel voor auto's die je ter plekke huurt).
  • ** Het is verplicht een reservewiel in de auto te hebben plus gereedschap om een band te verwisselen. Als een reservewiel niet tot de standaarduitrusting behoort, is een bandenreparatieset of spuitbus met antilekspray ook toegestaan.
  • *** V-16-knipperlicht - Sinds 1 juli 2021 is het toegestaan om in plaats van een gevarendriehoek een speciaal in Spanje goedgekeurd V-16-knipperlicht in de auto mee te nemen. Dit oranje knipperlicht moet dan bij pech of een ongeval vanuit het portierraam op het dak van de auto worden geplaatst. Vanaf 1 januari 2026 wordt dit speciale knipperlicht verplicht en is het plaatsen van een gevarendriehoek niet meer toegestaan.
  1. Er zijn 2 gevarendriehoeken verplicht bij een aanhangwagen.
  2. Er is 1 gevarendriehoek verplicht als de auto een Nederlands kenteken heeft, er zijn 2 gevarendriehoeken verplicht als de auto een Spaans kenteken heeft.
  3. Er zijn 2 gevarendriehoeken verplicht.
  4. Alleen verplicht voor bestuurder.
  5. Gevarendriehoek is alleen verplicht als alarmlichten niet functioneren.
  6. Binnen handbereik bewaren.
  7. Geldt niet voor auto’s met xenon, neon of LED verlichting.
  8. In een camper of auto met caravan moet een goedgekeurde brandblusser aanwezig zijn die ten minste 2 kg blusmiddel bevat.
  9. Het is verplicht een brandblusser mee te nemen als je een aanhangwagen of caravan trekt.
  10. Een brandblusser is alleen verplicht in personenauto's die op lpg of aardgas rijden. De brandblusser moet op een gemakkelijk bereikbare plaats, bij voorkeur veilig vastgezet onder de bestuurdersstoel, worden bewaard.

 

Ben je nog op zoek naar een andere, betrouwbare (vakantie)auto?